Portugiserna föredrar oppositionspartiet PSD, enligt en opinionsundersökning.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Portugisisk opposition starkt framåt

Portugals högerparti får en lavinartad ökning i opinionen och tränger undan de regerande Socialdemokraterna. I både Danmark och Norge står Socialdemokraterna däremot stadigt, och i Finland är det jämt i toppen.

Stor ökning för portugisisk opposition
Den portugisiska oppositionen, högerpartiet PSD, tar ett rejält kliv framåt. Från att i mars ha haft ett stöd på 25,4 procent ökade de i april till hela 39,8 procent. Därmed har de kört förbi de regerande Socialdemokraterna som får 34 procent, mot mars månads 35,6 procent.

Portugal har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Premiärminister José Sócrates presenterade tidigare i maj det hårdaste sparpaketet sedan mitten av 1980-talet i syfte att minska landets budgetunderskott med hjälp av höjda skatter och minskade utgifter. Portugal har haft den lägsta tillväxten av alla euroländer det senaste decenniet.

Mätning: 20–25 april 2010, 800 portugiser tillfrågades. Felmarginalen är 3,45 procent. Källa: Marktest/Diario de Noticias/TSF.

Nedgång för danska Venstre
Danmarks regeringsparti, det liberala Venstre, glider sakta nedåt i opinionen. Den senaste mätningen ger partiet 23,3 procent, en minskning med en dryg procentenhet sedan mitten av mars och placerar dem som näst största parti, efter Socialdemokraterna.

Även Socialdemokraterna har tappat, men behåller ledningen. Från att ha fått 28 procents stöd i mars visar majmätningen på 25,8 procent.

Efter det valet 2007 leds Danmark av en koalition mellan Venstre och det Konservativa Folkpartiet.

Mätning: 10–15 maj 2010, 1 094 danskar tillfrågades. Felmarginalen är 2,7 procent. Källa: Catinét Research/Ritzau.

Klar S-ledning i Norge
Det norska Arbeiderpartiet fortsätter att vara det största partiet i Stortinget. Den andra maj visade de upp ett opinionsstöd på 31,1 procent, en uppgång med en procentenhet sedan början av april.

Näst störst är Høyre som under samma period har tappat två procentenheter, från 26,1 procent till 24,2 procent. Tredje parti är det högerpopulistiska Fremskrittspartiet som ligger stadigt på drygt 22 procent.

Norge leds sedan 2005 av en koalition mellan Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Venstrepartiet.

Mätning: 26 april–2 maj 2010, 964 norrmän tillfrågades. Felmarginalen är 3 procent. Källa: TNS Gallup/TV2.

Jämn strid i Finland
I Finland är det jämnt i toppen bland de tre största partierna. En opinionsundersökning visar att det liberalkonservativa Samlingspartiet har en knapp ledning på 22,7 procent, endast 1,4 procentenheter mer än Socialdemokraterna som landar på 21,3 procents stöd. Därefter kommer Finska Centerpartiet med 20,6 procent. Samtliga partier uppvisar därmed liknande siffror som tidigare i år.

I valet 2007 fick Centerpartiet flest röster och kunde bilda regering tillsammans med de Gröna, Svenska Folkpartiet och Samlingspartiet.

Mätning: April 2010, 2 900 finnar tillfrågades. Felmarginalen är 2 procent. Källa: Taloustutkimus/YLE Radio.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.