Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Norge kan öka Ukrainastödet kraftigt
Norge överväger att använda sin statliga investeringsfond för att markant öka stödet till Ukraina, skriver Euractiv. Norge har hittills bidragit med 3,35 miljarder euro till Ukraina, vilket kritiserats som otillräckligt jämfört med grannländerna.
– Norge är ett av få länder som har stora summor pengar tillgängliga, och vi måste därför mångdubbla vårt stöd till Ukraina omedelbart, sade liberala Venstres ledare Guri Melby i lördags.
Norges statliga investeringsfond är världens största med 1,7 biljoner euro. Venstre föreslår att öka stödet med 100 miljarder norska kronor i år, vilket skulle höja det från 3 till 11,5 miljarder euro för 2025.
Statsminister Jonas Gahr Støre har meddelat att regeringen snart kommer presentera ett förslag om ökat stöd för parlamentet.
Norge och Storbritannien i nytt försvarssamarbete
Norge och Storbritannien har kommit överens om att samarbeta mer inom försvar och säkerhet. Detta meddelade ländernas försvarsministrar på torsdagen, enligt Ekot. Det nya avtalet innebär att länderna ska öva mer tillsammans för att bli bättre på att försvara sig både till havs, på land och i luften.
Norge kritiseras, ger lågt Ukrainastöd trots stora krigsinkomster
Norge får skarp kritik för sitt begränsade stöd till Ukraina, rapporterar Ekot. Trots att landet har tjänat hundratals miljarder i extra inkomster på grund av kriget, ger Norge minst bistånd av alla nordiska länder till det krigsdrabbade landet.
– Det sticker i ögonen att Norge har snålat på Ukrainastödet, det här ligger i vårt gemensamma intresse och att vara dumsnål kan vara väldigt dyrt och farligt, sade Karin Karlsbro (L), som ansvarar för EU:s ekonomiska stöd till Ukraina i Europaparlamentet.
Norge oroar sig för handelskrig mellan USA och EU
Norges finansminister Jens Stoltenberg varnar för att ett handelskrig mellan USA och EU kan få allvarliga följder för Norge. Vid säkerhetskonferensen i München igår förklarade han att landet riskerar att drabbas på tre sätt. – Norge kan drabbas av tullhinder i USA, som påverkar de företag som säljer varor från Norge till USA. Sedan kan vi påverkas om EU genomför motåtgärder, och hamnar utanför dem. Då faller vi mellan två stolar, sade Stoltenberg, enligt TT/GP. Han pekade även på risken att ett stort handelskrig kan påverka världsekonomin med högre priser och räntor som följd.
Rekord för norsk vapenexport
Norsk vapenindustri noterar precis som många andra aktörer rekordsiffror i anslutning till det alltmera oroliga omvärldsläget med upprustning som konsekvens, skriver TT/SvD. Under 2024 uppgick exporten av försvarsmateriel till 7,9 miljarder norska kronor, en ökning med över en miljard kronor enligt siffror från Statistisk sentralbyrå. Framförallt handlar det då om försäljning till Nato-länder som USA och Ungern.
Norska Senterpartiet lämnar regeringen efter konflikt om EU-regler
I dag torsdag meddelade Senterpartiet i Norge att de lämnar regeringssamarbetet med Arbeiderpartiet. Orsaken är en tvist om EU:s energidirektiv, skriver TT/GP. Senterpartiet anser att direktiven minskar landets kontroll över energin, medan statsminister Jonas Gahr Støre menar att de behövs för säkerheten. Trots att Senterpartiet nu lämnar kommer Arbeiderpartiet fortsätta styra ensamma fram till valet i september, men i minoritet. Detta gör det svårare att få igenom politiska beslut.
Heta EU-frågan som hotar norska regeringen
Den öppna konflikten i den norska regeringskoalitionen växer, rapporterar TT/GP. Tvistefrågan om EU:s fjärde energipaket hotar att spräcka samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna vill anta EU-reglerna före det norska valet medan Centerpartiet inte vill det.
Fremskrittspartiet Norges klart största parti i ny mätning
Högerpopulistiska Fremskrittspartiet är det klart största partiet bland norska väljare, enligt en färsk opinionsmätning som Norstat genomfört för NRK:s räkning, rapporterar Ekot. Över 27 procent skulle lägga sin röst på FrP om det vore val i dag.
Fiskebråk med Norge – "tråkigt"
Segslitna förhandlingar väntas när EU-ländernas fiskeansvariga ministrar ska besluta om kvoter i bland annat Nordsjön, Atlanten och Medelhavet. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) räknar med en uppgörelse. Samtidigt är han rejält irriterad över Norges hållning när det gäller de områden där det fiskas över gränserna, uppger TT/SvD.
Norsk premiär för kolinfångning
En ny kolinfångningsanläggning i Norge, som förväntas fånga in cirka 400 000 ton koldioxid årligen, är redo att starta, rapporterar Bloomberg. Enligt EU behöver dock hundratals miljoner ton koldioxid fångas in och lagras för att nå nettonollutsläpp år 2050.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









