Annons

Bara lite drygt en fjärdedel av folket i Slovenien har förtroende för regeringen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stort missnöje mot slovenska regeringen

De regerande socialdemokraterna ser ut att bli vinnarna i det kommande slovakiska valet. Även i Danmark går socialdemokraterna framåt medan de tappar stort i Slovenien. I Italien kämpar Berlusconi mot en negativ opinion.

Regeringen i stor ledning inför slovakiskt val
Slovakiens socialdemokratiska regeringsparti (Smer) går små steg framåt i opinionen. Partiet låg i januari på drygt 41 procent, för att i februari öka till 43,9 och i mars landa på 44 procent. Det ger dem en stor ledning inför det kommande valet.

Slovakien höll senast ett parlamentsval 2006 då Smer fick knappt 30 procent av folkets röster. De valde då att bilda koalitionsregering tillsammans med det högerextrema och främlingsfientliga Slovakiska nationalistpartiet (SNS), vilket genererade stor internationell kritik. Nästa val är planerat till 12 juni i år.

SNS backar däremot i opinionen, från 9,6 procent i januari till 7 procent i mars. Valen ser ut att bli en kamp om andraplatsen då både Slovakiska demokratiska och kristliga unionen (SDKU) och Kristdemokratiska rörelsen (KDH) hamnar på 13,1 procent.

Mätning: 1–28 mars 2010, 1 495 slovaker tillfrågades. Ingen uppvisad felmarginal. Källa: Median SK.

Stort ras för slovenska regeringen
Det råder stort missnöje mot Sloveniens socialdemokratiska regering. Enligt en opinionsundersökning rasar befolkningens stöd och i mars värderade enbart 26,7 procent regeringens arbete som framgångsrikt. I januari låg den siffran på nästan 45 procent för att i februari dyka till 32,5 procent.

Slovenien leds idag av en koalitionsregering bestående av Socialdemokraterna samt de liberala Zares och Sloveniens liberala demokrati. I opinionsundersökningen sade nästan 68 procent av de tillfrågade att de tycker regeringens arbete är dåligt. Antalet som misstrodde regeringen i januari var 25,5 procent för att i februari stiga kraftigt till nästan 61 procent.

Mätning: 16–18 mars 2010, 700 slovener tillfrågades. Ingen uppvisad felmarginal. Källa: Ninamedia.

Danska oppositionen håller ledningen
De danska socialdemokraterna (SD) är just nu landets populäraste parti, även om de tappat drygt en och en halv procentenhet på en månad. Partiet får just nu 26,6 procent mot mars månads 28 procent.

Det regerande liberala partiet Venstre får drygt 23 procent och tappar också de en aning. I mätningen i mars hade Venstre 24,2 procent av befolkningen förtroende. På tredje plats ligger Socialistiska folkpartiet (SF) som mellan februari och mars minskade från 18 procent till 15,5 procent och i april öka en aning till 15,8 procent.

Mätning: 12–17 april 2010, 1 118 danskar intervjuades. Felmarginalen var 2,7 procent. Källa: Catinét Research/Ritzau

Lågt förtroende för Berlusconi
En majoritet av italienarna har lågt förtroende för premiärminister Silvio Berlusconi. 54 procent av befolkningen säger sig inte ha något förtroende för honom, en ökning med två procentenheter sedan februari. 44 procent uppger att de har förtroende för Berlusconi, en siffra som minskat med två procentenheter sedan februari.

Mätning: 15–17 april 2010, 1 000 italienare tillfrågades. Ingen uppvisad felmarginal. Källa: IPR Marketing/La Repubblica

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som
publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat
även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av
Angus Reid Consultants.