Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Trolig s-seger i tjeckiskt val

Europeiska opinioner 21 maj 2010 | Högern fram i Spanien

Socialdemokraterna ser ut att ta hem segern när de tjeckiska medborgarna senare i veckan går till valurnorna. I Nederländerna är det jämnt i den politiska toppstriden medan regeringarna tappar mark både i Spanien och i Tyskland.

Socialdemokraterna mot seger i Tjeckien
Den 28 och 29 maj går den tjeckiska befolkningen till val och enligt den senaste opinionsmätningen kommer Socialdemokraterna (CSSD) att ta hem segern. CSSD har länge lett i opinionen och får idag 29,9 procent av rösterna.

Det regerande högerpartiet ODS har ökat en aning från april drygt 20 procent till 22,3 procent i maj. På tredje plats finns kommunistpartiet på cirka 13 procent.

Mätning: 28 april–4 maj 2010, 12 737 personer tillfrågades. Felmarginalen är 1,5 procent. Källa: SANEP

Jämnt nederländskt val
Nederländernas två största partier ligger exakt jämsides. I en opinionsundersökning får Socialdemokraterna (PvdA) och Folkpartiet för frihet och demokrati (WD) båda 33 platser i parlamentet.

Men medan PvdA har legat stadigt på 33 platser i flera mätningar har WD ökat med fem platser sedan mitten av april. Kristdemokraterna står på tredje plats med 27 platser och fjärde största parti blir högerpopulistiska Frihetspartiet (PvdV) med 17 platser. PvdV har därmed minskat med tre platser sedan mitten av april.

Nederländerna går till val den 9 juni.

Mätning: 5 maj 2010, 1 000 nederländare tillfrågades. Ingen redovisad felmarginal. Källa: Maurice de Hond.

Stort fall för spanska regeringen…
Spanjorerna har tappat förtroendet för det socialdemokratiska regeringspartiet PSOE. I en opinionsmätning för maj månad uppger 33,7 procent av väljarna att de skulle stödja PSOE i nästa val, ett ras med 8,3 procentenheter sedan januari.

Oppositionen, Folkpartiet, får 42,8 procents stöd och blir därmed det starkaste partiet i Spanien. I januari uppmätte Folkpartiet 38,6 procent i opinionen. 23,5 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle rösta på något annat parti.

Tidigare i maj presenterade den spanske premiärministern José Zapatero ett sparprogram som bland annat innebär sänkta löner för offentliganställda med fem procent för 2010. Sparpaketet är ett led i att få landets ekonomi på fötter som har drabbats hårt av finanskrisen.

Mätning: 13 maj 2010, 2 000 spanjorer tillfrågades. Felmarginalen är 2,2 procent. Källa: Metroscopia/El Pais.

…och för den tyska
Även i Tyskland tappar regeringen mark i opinionen. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater skulle få 32 procent av folkets röster om det vore val idag. Siffrorna visar på en minskning med fyra procentenheter på en månad.

Sedan 2009 ingår också liberalerna (FDP) i den tyska regeringen som även de redovisar ett fall i opinionen. FDP får sju procent av tyskarnas röster mot nio procent förra månaden. I valet i september 2009 fick FDP drygt 14 procent av rösterna.

Mätning: 11–13 maj 2010, 1 500 tyskar tillfrågades. Felmarginalen är 3,1 procent. Källa: Infratest-Dimap/ARD.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.

Linn Eriksson

Skicka epost
Linn Eriksson

Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret