Alexander Nevskij-katedralen i bulgariska Sofia.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bulgarien har redovisat falska siffror

Bulgarien har ett dubbelt så stort budgetunderskott än vad landet tidigare påstått. Det visar de senaste siffrorna från Eurostat, EU:s statistikmyndighet. Nu väntar hård granskning.

Bulgarien har fått en månad på sig att redovisa hur siffrorna kunde bli så fel. Senast i september reser en EU-delegation till Sofia för att granska händelsen.
– Vi är fast beslutna om att få klarhet i vad som hänt. Kommissionär Rehn vill verkligen hatransparens i de ekonomiska frågorna, säger Amadeu Altafaj Tardio, talesperson för ekonomikommissionär Olli Rehn, till Europaportalen.

I Greklandskrisens efterdyningar är Eurostat på väg att få ökade befogenheter. I tisdags beslutade EU:s finansministrar att ge statistikmyndigheten makt att inspektera de ekonomiska arkiven i alla medlemsländer. Om parlamentet godkänner förslaget kan Eurostats delegation utan förvarning dyka upp på finansdepartementet i Sofia. Tidigare har den sortens besök krävt annonsering i god tid. I tisdags efter finansministermötet lät det så här:
– Så fort vi har ett okej från parlamentet kommer vi att skicka en enhet. Vi har redan ett land i åtanke, sade ekonomikommissionär Olli Rehn med ett mystiskt leende på läpparna i Luxemburg.

Nu är det alltså klart vad det handlar om. Den årliga revisionen visade att gamla uppgifter inte stämmer, något lösa rykten har talat om sedan februari. Kommissionen ser allvarligt på uppgifterna.
– Vi vet dessutom att händelser av den här typen har bäring även utanför landets gränser, inte minst på marknaden, suckar Amadeu Altafaj Tardio.

Men han vill inte jämföra med Grekland.
– Nej, det vore helt fel. Dels för att siffrorna är helt annorlunda, Bulgarien har ett underskott på 3,8 att jämföra med Greklands 13, 6. Landets skuld är också under 60 procent vilket är gränsvärdet. Och dels har vi inga bevis på att något avsiktligt gjorts fel.