Tyskarnas stöd för den sittande regeringen har minskat sedan valet, visar opinionsmätning.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krisåtgärder sätter spår

Nödlån och åtstramningspaket har satt spår hos européerna. Greker och britter är skeptiska till framtiden, och Angela Merkels parti sjunker i opinionsmätningarna. I Ukraina anas dock en viss optimism.

Missnöje i Tyskland
Vårens krispaket har fått de tyska opinionsundersökningarna att visa ständigt nya siffror. Enligt den senaste mätningen har de regerande Kristdemokraterna det fortsatt kämpigt med 30 procent av stödet medan De gröna ligger stadigt kvar på en tredjeplats med 16 procent. Kristdemokraterna ligger därmed fyra procent lägre än i höstens parlamentsval. Deras koalitionspartner, FDP, har förlorat hälften av sina sympatisörer från i höstas och ligger på nu på sju procent.

Mätning: 25-28 maj. 2 003 tyskar tillfrågades. Källa: Forsa, på uppdrag av Stern och RTL television. Felmarginal: 2,5 procentenheter.

Greker kritiska till regeringen
Det tyska missnöjet med makthavarna handlade bland annat om det utlovade krispaketet till Grekland. När grekerna fick frågan om de trodde att krispaketet skulle hjälpa, svarade hälften nej. I dag anser en majoritet av grekerna att det är landets politiska ledning som är skyldiga för den ekonomiska situationen, enligt Angus Reid.

Britter inte blidkade av ny regering
Även i Storbritannien är medborgarna besvikna med den ekonomiska hushållningen. Trots en nytillträdd regering som utlovat åtstramningar bedömer 83 procent det ekonomiska läget i riket som dåligt eller väldigt dåligt. Bara 13 procent bedömer situationen som bra.

Britterna kände av den ekonomiska krisen ordentligt, inte minst när British Northern Rock bank fick räddas av regeringen 2007.

Mätning: Angus Reid Public Opinion. 28 maj-1juni. 2 006 britter tillfrågades. Felmarginal: 2,2 procentenheter.

Ukraina har blivit bättre, tycker en av fyra
En av fyra ukrainare tycker att det har blivit bättre sedan den nya regeringen tillträdde. 56 procent anser att den socioekonomiska situationen inte förändrats nämnvärt och 14 procent av de tillfrågade anser att det har blivit sämre.

Vid presidentvalet i februari vann Viktor Janukovitj – tidigare premiärminister- över ärkerivalen Julia Tymosjenko.

Mätning: Research & Branding Group. 20 maj-1 juni. Intervjuer med 2 076 ukrainare. Felmarginal: 2,2 procentenheter.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som
publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat
även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av
Angus Reid Consultants.