Silvio Berlusconi.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Berlusconi tvingas backa

I Italien har Silvio Berlusconi tvingats backa något från sin hårt kritiserade lag som begränsar polisens möjlighet att avlyssna brottsmisstänkta och mediernas möjlighet att publicera uppgifter om brottsutredningar.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har tvingats backa ett steg från det hårt kritiserade lagförslaget som ska hindra medier från att publicera avlyssnade samtal. På torsdagen antog det italienska parlamentets justitieutskott en ändring i lagförslaget som innebär att en slags filterinstans inrättas. Där ska åklagaren, tillsammans med de målsäganden och försvaret, avgöra vilka delar av förundersökningen som ska få publiceras, skriver italienska medier. Enligt det ursprungliga förslaget skulle alla delar hemligstämplas, vilket har orsakat en hård kritikerstorm hos journalister i Italien.

Ändringen bedöms vara en framgång för bland andra regeringspartiets andreman Gianfranco Fini, som på senare tid har intagit en allt mer kritisk hållning till premiärministern. Bland annat har han i skarpa ordalag kritiserat lagen för att inskränka pressfriheten. Silvio Berlusconi själv var inte nöjd med att behöva ta ett steg tillbaka.
– Med den här förändringen förblir situationen mer eller mindre som i dag. Italienarna tillåts inte att prata fritt i telefon och Italien kan inte kalla sig ett civiliserat land, sade Berlusconi.

Det största oppositionspartiet PD röstade för ändringen men förblir kritiska till lagförslaget i sig.
– Det är ett steg bort från att en total mörkläggning för medierna och därmed i linje med vår politik. Samtidigt lämnas många hinder kvar för polisutredningarna och därmed för allas säkerhet, sade Donatella Ferranti, Demokraternas gruppledare i justitieutskottet.

Lagen, som går under benämningen ”munkavlelagen” hos kritikerna, innehåller flera delar som begränsar polis och åklagares möjligheter att avlyssna telefoner och hindrar medier från att publicera de avlyssnade samtalen. Skulle en redaktör publicera avlyssningar eller en sammanfattning av dem, riskerar den upp till tre års fängelse och böter på upp till drygt fyra miljoner kronor.

Den 1 juli protesterade alla stora medier mot lagen genom att lägga ner sin verksamhet. Även rättsväsendet är fientligt inställdt eftersom telefonavlyssningarna har lett till genombrott i flera brottsfall under de senaste åren. Regeringen menar i stället att lagen skyddar personers privatliv och polisen i dag lyssnar av telefoner helt utan kontroll eller restriktioner.

Hela lagförslaget ska behandlas i kammaren den 29 juli. Silvio Berluscino vill se att lagen röstas igenom snabbast möjligt, medan oppositionen hellre skjuter upp den till efter sommaren.