Franskfödda Kenza Drider intervjuades nyligen i BBC om sitt val att bära burka.

Franskfödda Kenza Drider intervjuades nyligen i BBC om sitt val att bära burka.

Européer vill ha burkaförbud – men amerikaner är emot

Medan den europeiska opinionen hårdnar och flera länder diskuterar lagstiftning mot heltäckande slöjor visar en undersökning att en majoritet av amerikanerna är emot sådana regler.

På tisdag röstar underhuset i den franska nationalförsamlingen om ett lagförslag där en kvinna som offentligt bär heltäckande slöja kan dömas till böter på upp till 150 euro.

Den amerikanska undersökningen visar att 82 procent av fransmännen är för ett burkaförbud, i Tyskland är 71 procent för ett förbud liksom 62 procent av britterna och 59 procent av spanjorerna. I USA är däremot två tredjedelar emot sådana regler, enligt Global Attitudes Survey.

Källa: Pew Research Center’s Global Attitudes Project. Metod: 1 002 personer i USA, 750 i vardera Storbritannien, Frankrike och Tyskland samt 755 i Spanien intervjuades 7 april- 8 maj.

Pensionsåldern höjs med fem år, en miljon offentliganställdas löner har frysts, deras lönetillägg har sänkts med hälften, inkomstskatten höjdes under våren och tobak, alkohol och drivmedel har blivit dyrare. Ändå stödjer grekerna regeringens nedskärningspolitik enligt en opinionsundersökning gjord på uppdrag av tidningen Ta Nea.

Av de tillfrågade stödjer 52 procent regeringens sparplaner medan 42,3 procent inte gör det. 

Källa: Tothepoint, på uppdrag av Ta Nea. 1600 greker tillfrågades.

Även i Storbritannien stödjer väljarna regeringens sparåtgärder. 54 procent av de tillfrågade ger den konservative premiärministern David Cameron godkänt efter en månad i residenset på 10 Downing Street. Hans vice, liberaldemokraten Nick Clegg, får godkänt av 50 procent av de tillfrågade. Det är två procent färre än i maj.

Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod:Intervjuer med 2 008 britter mellan 23-25 juni. Felmarginal: 2,2 procentenheter.

Nyligen bad den ryske premiärministern, Vladimir Putin, om ursäkt för den ryska massakern i Katyn 1940 då 20 000 polacker avrättades. Nu pågår en debatt i Ryssland om regeringen också borde be Ukrainas befolkning om ursäkt för den stora svälten under 1930-talet. Flera miljoner ukrainare dog av svält som en direkt konsekvens av Josef Stalins agerande i landet. En opinionsundersökning i Ryssland visar att 52 procent av de tillfrågade inte tycker att Putin ska be Ukraina om ursäkt. 23 procent svarar att en ursäkt vore på sin plats medan 25 procent är osäkra på sin åsikt i frågan.

Källa: Yury Levada Analytical Center. Metod: Intervjuer med 1 600 ryssar 21-25 maj. Felmarginal: 3,4 procentenheter. 

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.