Ordföranden i Europarådets danska delegation, Michael Aastrup Jensen, vill diskutera valöverakning i Sverige.

Ordföranden i Europarådets danska delegation, Michael Aastrup Jensen, vill diskutera valöverakning i Sverige.

Danska regeringen rasar över svensk valcensur

Nu ger sig den danska regeringen in den svenska valdebatten. De borgerliga partierna i Danmark vill att Europarådet skickar valobservatörer till Sverige.

Anledningen till förslaget är att TV 4 valt att inte sända Sverigedemokraternas valfilm. De danska regeringspartierna Venstre och De Konservative tycker därför, med stöd av Dansk Folkeparti, att Europarådet bör skicka valobservatörer till Sverige.

– Jag ska diskutera med Europarådets medlemsländer om vi ska sätta Sverige under övervakning på ett eller annat sätt så att vi kan säkra demokrati i framtiden, säger Venstres Michael Aastrup Jensen som också är ordförande för den danska delegationen till Europarådet, till Jyllandsposten.

De Konservativas utrikespolitiska talesman, Naser Khader, har glatt kastat sig i i debatten och kallar Sverige ”ett u-land när det kommer till yttrandefrihet”
– Någon borde tala om för svenskarna att de ägnar sig åt censur, säger Naser Khader till morgonens upplaga av Jyllandsposten.

Den danska oppositionen tycker att regeringspartiernas utspel helt saknar proportion.
– Sverige är en välfungerande demokrati, säger De Radikales utrikespolitiska talesman, Niels Helveg Petersen, till Jyllandsposten.