Italiensk fiskebåt utanför italienska Alghero (ej båten som nämns i artikeln).

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italiensk båt beskjuten av Libyen

En italiensk fiskebåt besköts på söndagskvällen av den libyska kustbevakningen med kulspruta. Besättningsmännen klarade sig undan med livet i behåll, men händelsen har orsakat stor uppståndelse i Italien som har försökt bygga upp goda kontakter med den libyske diktatorn Muammar Gaddafi under se senaste åren.

– Det var ett inferno.
Det säger Gaspare Marrone, kapten på den italienska fiskebåten Ariete som på söndagskvällen besköts med kulspruta från en båt tillhörande den libyska kustbevakningen. Marrones historia slås upp stort i italienska medier på tisdagen och innebär ett problem för den italienska regeringen som under senare år har försökt bygga upp goda kontakter med Libyens diktator Muammar Gaddafi.

Fiskebåten Ariete besköts av en av de sex båtar som Italien ställt till förfogande för att Libyen ska kunna övervaka sin kust och stoppa de irreguljära immigranter som försöker ta sig över Medelhavet mellan Libyen och Italien. Italiens inrikesminister Roberto Maroni har inlett en utredning av vad som hände men lade på måndagen fram en preliminär teori rörande vad som föranledde beskjutningen av Ariete.
– Jag förmodar att de misstog fiskebåten för en båt som transporterade flyktingar, sade Maroni till italiensk press.

Oppositionspolitikern Giuseppe Lumia från mitten-vänster-partiet Demokraterna är inte nöjd med inrikesministerns agerande.
– Det faktum att den libyska båten sköt på den italienska fiskebåten för att de trodde att det var flyktingar gör det knappast mindre allvarligt. Det handlar om respekten för internationella normer och mänskliga rättigheter, säger Lumia.

Klockan var runt tio på söndagskvällen när den libyska båten öppnade eld mot Ariete, som befann sig på internationella vatten, cirka 30 sjömil från den libyska kusten. Enligt libyska uppgifter var båten på väg in mot libyskt vatten och skulle därför motas tillbaka. Kaptenen Gaspare Marrone berättar hur han upplevde det.
– De hotade att stoppa oss och ville komma ombord men jag visste vad som väntade om vi stannade. Så jag vände tillbaka med full fart och då började de att skjuta.
– Under 20 minuter sköt de på oss i omgångar. Vi lade oss ner på golvet och hoppades att ingen av oss skulle träffas. Först när vi närmade oss Lampedusa (en italiensk ö) kände vi oss säkra, säger Gaspare Marrone.

På den libyska kustbevakningsbåten fanns även sex personer från den italienska polisen, Guardia di Finanza. Enligt inrikesminister Roberto Maroni bidrog de med teknisk hjälp under en begränsad period men ska enligt rapporten de lämnade in till inrikesdepartementet inte ha varit inblandade i operationen.

Italien ska nu se över samarbetet med Libyen och skärpa reglerna för den utrustning de har ställt till Libyens förfogande. Enligt det italienska utrikesministeriet ska den ”endast användas till att kontrollera den irreguljära immigrationen och inte för andra ändamål”.