Annons

Två klonade hundar.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill stoppa kloning

EU-kommissionen vill stoppa kloning av husdjur samt djur för livsmedelsproduktion.

I dag lade EU-kommissionen fram en rapport om hur frågan om klonade djur bör hanteras inom EU. Rapporten, som föreslår ett tillfälligt stopp på fem år för livsmedelsproduktion av klonade djur samt för kloningen av husdjur, är ett svar till Europaparlamentet som för två år sedan krävde totalförbud för kloning.

Så långt vill inte kommissionen gå utan föreslår att förbudet blir tillfälligt och att det inte berör forskning, bevarande av utrotningshotade arter eller läkemedelstillverkning.

Under tiden ska ministerrådet, Europaparlamentet och kommissionen arbeta vidare med en föreslagen förordning om nya livsmedel där bland annat klonade produkter ska ingå.

– Jag anser att ett tillfälligt förbud är en realistisk och genomförbar lösning, säger John Dalli, EU-kommissionär med ansvar för hälsa och konsumentskydd.

I rapporten betonas att det inte finns några vetenskapliga belägg som visar att det skulle vara farligt att äta livsmedel från klonade djur. Danmark är det enda EU-land som infört ett förbud mot att använda klonade djur i kommersiellt syfte.