Grekland och Bulgarien är EU-länder med sämst respekt för pressfrihet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Försämrad pressfrihet i EU-länder

Gapet mellan EU-länderna som har bäst respektive sämst respekt för pressfrihet växer. Organisationen Reportrar utan gränser varnar för att EU kan förlora sin position som världsledande i pressfrihet.

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser presenterade på onsdagen sitt årliga pressfrihetsindex som listar världens länder utifrån deras journalisters och medias villkor.

Samtidigt som ett antal EU-länder, Finland, Finland, Island, Nederländerna, Norge, Sverige och Schweiz fortsätter vara bäst i klassen, får ungefär hälften av EU-länderna betydligt sämre rankning, till exempel Italien, Grekland, Bulgarien och Rumänien som hamnar runt plats 50 och ner till plats 70.

– Det är oroväckande att se hur ett flertal medlemmar av den Europeiska unionen fortsätter att falla i indexet. Om den inte tar sig samman riskerar EU att förlora sin position som världsledande i respekten för de mänskliga rättigheterna, sa Reportrar utan gränsers internationelle sekreterare Jean-Francois Julliard i ett pressmeddelande.

Gapet mellan bra och dåliga EU-länder ökar, skriver de, och påtalar att situationen inte förbättrats. Bland problemen nämns brott mot källskyddet, mediekoncentrationen, otålighet och förakt gentemot det journalistiska arbetet hos myndighetspersonal i länder som Frankrike och Italien.