Många europeiska båtar fiskar idag vid Västsaharas kust

Hoppa till artikelns andra spalt.

Västsahara-frågan kan stoppa EU:s fiskeavtal

Nu kan EU:s fortsatta fiskeavtal med Marocko stå på spel. Fiskekommissionären Maria Damanaki vill se över det kritiserade avtalet som innebär att europeiska båtar får fiska i hav som tillhör det av Marocko ockuperade Västsahara.

EU:s nuvarande fiskeavtal med Marocko innebär att 119 fiskebåtar, varav 100 spanska, får fiska utanför Marockos och Västsaharas kust. För det här betalar EU 343 miljoner kronor varje år. Kritik mot avtalet har kommit från många håll, och på senare tid har det rapporteras om att läget i Västsahara kan leda till krig.

– Jag är kritisk till att EU trotsar vad man klart och tydligt kommit överens om i FN, nämligen att man absolut inte ska handla med varor som kommer från ett ockuperat område, säger Isabella Lövin som sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet och är engagerad i fiskefrågor.

Avtalet löper från 2007 till februari 2011 och det är därför bråttom om det ska bli ett förlängt fiskeavtal. Men först vill kommissionären få svar från marockanska regeringen om huruvida villkoret att fiskeavtalet ska gynna lokalbefolkningen, däribland västsaharierna, uppfyllts. Efter att hon upprepade gånger försökt få svar, mötte hon idag Marockos fiske- och jordbruksminister Aziz Akhannouch i Bryssel.

Damanakis talesperson ville inte säga något konkret om vad som sades under mötet, men han kallade dialogen för konstruktiv och sa att Marocko visat att de ville gå framåt i frågan. Fler möten mellan kommissionären och marockanska företrädare kommer äga rum.

Men enligt Isabella Lövin finns det egentligen inget som Marocko idag skulle kunna komma med som bevis i frågan.

– Man vill inte tala om västsaharier, därför blir det ju otroligt svårt för Marocko att bevisa att det här har kommit västsaharierna till del. Däremot kan man ju bevisa att man byggt någon hamn på området eller gjort någonting, men gynnar det ursprungsbefolkningen?

Isabella Lövin säger att frågan också gäller vad västsaharierna själva vill. För att ett fortsatt avtal som inkluderar Västsahara ska bli aktuellt borde man först kräva att den sedan många år utlovade folkomröstningen om Västsaharas självständighet hålls, och att en förhandling sedan sker med en ny regering.

Hur tolkar du det att kommissionen ska möta Marockos regering igen?

– Den enda positiva tolkningen jag kan se av den dialogen är ifall man har tänkt sig att exkludera västsahariska vatten.