Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

”I Italien är bruna bönor med fläsk helt okänt”

12 november 2010 | 10 frågor

Sverige har fått en ny EU-skyddad matvara: bruna bönor från Öland. Vi frågade Fredrik Fogelberg, sekreterare i föreningen Bruna bönor från Öland, vad som är så speciellt med de öländska bönorna

Varför behöver de bruna bönorna ett skydd?

– Det ska inte bara vara att importera bruna bönor från Kina och sedan paketera om i en källare på Öland och så plötsligt är de öländska. Så det är dels för att konsumenterna ska vara säkra på vad de får och för att producenten tydligt kan marknadsföra sin produkt.

Finns det konkurrerande bönor i Sverige till Ölandsbönan?

– Nej, man odlar bara bruna bönor på Öland. Klimatet med en tidig vår och en sen och mild höst passar mycket bra. Det har gjorts försök på odlingar ända uppe i Mälardalen men det har fungerat bäst på Öland.

Det är känt att det fuskas en del med champagne och parmaskinka i världen. Har ni liknande plagiatproblem med bruna bönor från Öland?

– Nej, det vill jag inte påstå. Risken för att bruna bönor plagieras är mindre än för parmaskinka som kan kosta tusen kronor kilot. Men det finns ändå ett mervärde för köparen att slippa osäkerheten.

Varför är bruna bönor från Öland speciella?

– De har odlats där i över hundra år och de odlas som sagt bara där. Vi vill att produkterna man får fram där ska finnas kvar i framtiden

Vad utmärker smaken hos de bruna bönorna från Öland?

– Ja, det är inte helt lätt att beskriva hur en böna smakar. Den smakar ju böna. Hur smakar ett äpple?

Bra fråga. Enligt ansökan ni lämnade in till EU finns det drag av kokt potatis i bruna bönor, är det utmärkande?

– Ja, i ansökan nämner vi att de är kokta oftast. Men det är ju inte bara smaken som är utmärkande, det är att de kommer från regionen och traditionerna på Öland.

Bruna bönor och fläsk är den mest kända rätten där bruna bönor ingår, men den kanske inte är alltför populär längre. Hur ser intresset ut hos den vanlige svensken för bruna bönor?

– När jag har pratat med personer på lunchrestauranger i Uppsala så är absolut så att man förknippar bruna bönor med fläsk. Men många verkar inte ha tänkt på att man kan använda bruna bönor till andra rätter. Man är väldigt fast i att man måste ha bruna bönor med fläsk och det vill vi ändra på.

Och hur ser nytänkandet ut kring bruna bönor?

– När vi har haft med bönorna till Italien upplever vi att bruna bönor med fläsk är helt okänt. Där ser man dem som ingredienser i grytor och soppor till exempel. Det finns också de på Öland som gör liknande Pringleschips på bönor.

En aktivitet ni hittat på för att marknadsföra bönen är bönsafari. Vad är det?

– Vi hade en första test av det häromveckan i fabriken där man kunde få se när man rensar, torkar och sorterar bönor. Man fick också få smaka på en enklare sallad med bönor i.

Vilka är bönans största exportmarknader?

– Det är främst i Sverige som bönorna säljs. Sedan går de till Finland också, men det är jag lite osäker på. Det handlar då främst om den bruna bönor-korven som säljs på Ica och liknande.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret