”Mediebilden av klimatmötet har varit väldigt ensidig”

I måndags inleddes FN:s klimatmöte i Cancún som håller på till den 10 december. En av de 15 000 deltagarna på plats Anders Schröder som deltar som observatör för Miljöförbundet Jordens vänner. Europaportalen ringde upp honom i ett 25-gradigt och soligt Cancún för att få en lägesrapport.

Vad gör du i Cancún?

– Jag är ackrediterad så jag går på mässan och försöker följa förhandlingarna så gott det går för att sedan kunna rapportera tillbaka till Sverige.

Hur bär man sig åt för att få reda på så mycket som möjligt även om man är utestängd från många möten och förhandlingar?

– Många länder vill ha möten bakom stängda dörrar för då kan de säga saker som är mindre bekväma om de kommer ut. Men de länder som har den mest radikala agendan, det vill säga de små ö-länder som har mest att förlora på klimatförändringarna, vill att folk ska få veta vilka det är som obstruerar. Genom att gå på möten med folk som har kontakt med de små ö-länderna kan man få reda på vad som händer.

Pessimism har omgärdat mötet innan det börjat. Hur är stämningen bland de du har mött på plats?

– Det är ju ingen som tror att det blir ett avtal i år, det som är på agendan är att försöka lösa de lätta knutarna så att vi kan få ett avtal i Sydafrika nästa år. Det är inte som att folk går runt här och är deppiga, det var man förra året efter Köpenhamn. Det har man kommit över nu.

Vad har hänt sedan du kom till Cancún den 27 november?

–Japan har sagt att de inte vill vara med på Kyotoprotokollet, vilket är väldigt problematiskt. Protokollet går ut 2012 och då behöver man förnya det, och det vill alla fattiga länder därför att i protokollet står att de rika länderna ska betala de fattiga länderna för att de ska kunna ställa om. Japan vill slippa betala. I övrigt är det mycket tekniska frågor och siffror som diskuterats.

Vilken är den största snackisen på mötet just nu?

– Det är nog diskussionerna kring skogsavtalet. Många länder vill att man ska kunna tillgodoräkna sig koldioxidminskningar om man planterar skog, men andra säger att om man odlar ett sorts träd på en stor yta så kan det hota biologisk mångfald eller andra naturvärden, det kan till exempel bo ursprungsbefolkning där.

Hur ser det ut på klimataktivistfronten?

– Det är lite svårt att bedöma med tanke på att det stora aktivistcentret ligger en timmes bilfärd härifrån, vilket jag antar är av säkerhetsskäl. På centret är det ju massa folk som lobbar på olika sätt. Jag ska försöka ta mig ut till Klimaforum i helgen och se vad som händer.

Hur är säkerheten kring mötet?

– Det åker runt militärjeepar överallt så säkerheten är ju extrem. Första dagen tog det två timmar för oss att ta oss till centret för de hade spärrat av en hel väg.

Har du hört något spännande klimatskvaller?

– Norge fick Fossil of the day-priset igår. Det är ett pris som delas ut av Climate Action Network till de sämsta länderna. Norge fick det för att de har främjat en metod där man gräver ned koldioxid i marken. Men tekniken finns bara i teorin, det är ingen som fått den att funka.

Vad tänker du om hur man rapporterat om klimatmötet i medierna?

– Jag tycker mediebilden är väldigt ensidig, i Sverige framför allt. Det man säger är ”det gick så dåligt i Köpenhamn” och ”Kina och USA kan inte komma överens, så därför går det dåligt”. Men frågan är mycket större och mer komplex än så. Det man förhandlar om nu är delar i ett framtida avtal som kan vara nog så viktiga, och det borde medier lägga mer vikt vid att förklara.

Vad har du för förhoppningar inför mötet?

– Att vi lägger en bra grund för att få ett hyfsat klimatavtal i Sydafrika nästa år. Då handlar det om sådana saker som att komma överens om klimatfinansiering: Vem ska stå för notan och hur ska pengarna hanteras?