Arkivbild. Elever kommer att mer aktivit få jobba med Europafrågor.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Nya EU-aktiviteter på svenska skolor

En EU-vägg, mellanvalsdebatt och eTwinning är några händelser som Sveriges första EU-skolambassadörer kommer att jobba med. Det skriver Sofi Holmgren, gymnasielärare i Hässleholm.

De sista bitarna i vår utbildning är avklarade, våra aktivitetsplaner är publicerade och vi kan nu officiellt kalla oss för EU-skolambassadörer. Den 9-10 december träffades hela gruppen, 25 gymnasielärare, för de sista genomgångarna innan vi ska stå på egna ben ute på våra respektive skolor runt om i landet.

Vad är det då som förhoppningsvis ska ske runt om i Sverige under nästa år? Går allt som det ska så blir det mycket.

Mattias i Vellinge har planer på att genomföra en mellanvalsdebatt där hans elever ska leta fram aktuella frågor om EU att ställa till en inbjuden panel. Ingrid i Jokkmokk ska bjuda in arbetsförmedlingen under våren för att uppmärksamma ”Europiska året för frivilligt arbete”. Moniqa och Jan- Erik i Örnsköldsvik ska ha en fortbildningsdag för sina kollegor om eTwinning och detta är bara några exempel ur de 25 aktivitetsplanerna som ligger publicerade på www.eukunskap.se.

Mycket av arbetet kommer även att bestå i att informera och inspirera elever, kollegor och skolledare till att söka olika projekt, fortbildningar och att förmedla information om var man kan hitta det man söker om EU.

Vad är då på gång för min egen del? Jag kommer att börja i det lilla med att skapa en EU-vägg att använda i min undervisning. Jag är trött på att inte ha ett bra material där man tydligt ser kopplingen mellan Sverige och EU så det tänkte jag försöka att ordna till innan jul. På sikt är min förhoppning att materialet ska bli så bra att andra kan ha nytta av det. Vi får se hur det går.

När vårterminen väl drar igång är det dags för det tyngre arbetet. Då ska dels de olika arbetslagen på skolan få information om var de kan söka projekt och fortbildningar dels så ska tvåorna på vårt internationella program börja förbereda sig inför Europaforum i Hässleholm som bland annat kommer att handla om EU:s jordbrukspolitik. Det ska bli kul.

För att inte bara INT-eleverna ska få del av Europaforum så är tanken att vi samtidig ska ha en Europavecka på skolan när EU-folket ändå är på plats i stan. Matsalen är tillfrågad om vi kan ha europeisk mat den veckan och tillsammans med Europa-direkt och kommunens EU-samordnare håller vi på att titta på om vi kan få några föreläsare till skolan.

Finns det någon intresserad där ute som ändå ska till Hässleholm under Europaforum så får ni gärna ta kontakt.

Som sagt, planerna är lagda och nu får vi se hur arbetet går. Hoppas ni vill följa och stödja skolambassadörernas arbete runt om i Sverige.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.