80 procent av irländarna vill omförhandla nödlån

På lördagen antog senaten den budget som krävs för att genomföra EU och IMF:s nödlån till Irland. Men en stark folkopinion ser lånevillkoren som orättvisa.

Enda Kenny, ledare för det största oppositionspartiet Fine Gael, mötte på fredagen kommissionens ordförande José Manuel Barroso och talade om lånevillkoren. Fine Gael och Labour-partiet, som spås bli koalitionspartners vid en ny regeringsbildning, vill se en omförhandling av lånen om de vinner valet.

Irländska folket stödjer den här ambitionen enligt en opinionsmätning publicerad på söndagen som visade att mer än 80 procent av irländarna vill omförhandla lånevillkoren, bland annat det de ser som för höga räntor, skriver AFP.

Men samma undersökning visar att en majoritet av irländarna, 52 procent, ser det som osannolikt eller väldigt osannolikt att sådana krav skulle få gehör.