Den spanska börsen steg efter dagens auktion.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Andrum i eurokrisen

Portugal lyckades sälja statsobligationer igår, och Spanien och Italien gjorde samma sak idag, vilket sågs som ett stabiliserande tecken.

Flera analytiker förutspådde idag ljusningar i eurokristunneln. En av dem är Mats Persson, professor på Institutet för internationell ekonomi, som nyligen skrev en debattartikel där han menar att krisdrabbade länder borde få skuldavskrivning istället för nödlån.

– Det som hände med Portugals obligationsemission igår visar att nu är det inga problem. Risken har minskat kraftigt för att det ska bli något nödlån, sade Mats Persson till Europaportalen.

Spanien sålde idag statsobligationer värda 3 miljarder euro, pengar som behövs för att ta landet ytterligare ett steg genom den svåra ekonomiska krisen. Efterfrågan var högre än under den senaste spanska auktionen, vilket sågs som ett gott tecken, men så var också räntan som skattebetalarna ska stå för högre än tidigare: 4,54 procent jämfört med 3,57 procent vid försäljningen i november.

Intresset för Italiens auktion av var inte lika stort som för Spaniens, men de lyckades ändå sälja fem- och femtonåriga obligationer värda 6 miljarder euro, skriver Financial Times.

Som en direkt effekt steg värdet på aktiebörserna i Rom och Madrid samtidigt som euron stärktes mot både dollarn och kronan.

Igår lyckades Portugal genomföra den försäljning av statsobligationer som pekats ut som avgörande för ekonomins framtid. Men det var även där till priset av en hög ränta.

De fem- och tioåriga statsobligationerna såldes till ett något lägre pris än väntat, med en ränta på 6,7 procent, rapporterar flera medier. Det kan jämföras med måndagen då räntorna låg på över sju procent.

Om försäljningen är ett tecken på att Portugal kan klara sig utan nödlån i framtiden råder det skilda meningar om. För trots att räntorna blev lägre än vad man fruktade, menar många att de ändå är högre än vad ett land med Portugals ekonomi kan klara av i längden. Risken att landet ska tvingas be EU och IMF om hjälp är långt ifrån borta.

När det gäller Spaniens ekonomiska framtid fanns det också brasklappar.

– Vi måste komma ihåg att storleken på den här auktionen var mindre än vanligt och att det är en annan spansk auktion nästa vecka, sade Ioannis Sokos, strategiker på BNP Parisbas i London till Wall Street Journal.

Europeiska centralbanken, som hade möte idag, lämnade räntan oförändrad på en procent.

Nästa EU-toppmöte, den 4 februari, kommer sannolikt att fokusera på den aktuella ekonomiska situationen i eurozonen. Den ordinarie agendan, där energi- och innovationsfrågor skulle diskuteras, får då vänta.