Utrikesminister Carl Bildt (M).

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt: EU bör vänta och se

För första gången sedan de våldsamma demonstrationerna mot Egyptens president Hosni Mubaraks började för snart en vecka sedan träffades EU:s utrikesministrar i Bryssel i dag.

EU:s utrikesministrar tar ingen officiell ställning till huruvida den egyptiske presidenten Hosni Mubarak bör avgå eller inte efter deras möte i Bryssel på måndagen.

I de slutsatser som antogs uppmanar EU istället de egyptiska myndigheterna att "inleda en ordnad övergång med hjälp av en bred regering som leder till omfattande demokratiska reformer med full respekt för rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter som kan bana väg för fria och rättvisa val."

– Det finns medlemsstater som anser att EU bör inta en hårdare hållning mot president Mubarak men också de som inte anser att EU ska diktera vad ett annat land bör göra och inte göra, säger en EU-diplomat med insyn i mötet.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tillhör de som inte vill fokusera på Mubaraks framtid. 

– Egypten behöver hålla fria och rättvisa val i år och det kommer att bli årets avgörande händelse. Vi bör mycket tydligt uppmana till att inte använda våld. Det gäller regimen, men även demonstranter. Det måste få en fredlig utlösning, sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) på väg in till dagens utrikesministermöte.

Tycker du att Mubarak bör sitta kvar fram till eventuella val?

– Det ska inte jag uttala mig om. Hur perioden fram till detta val ska se ut tror jag nog att man kommer att ha olika typer av samtal om, det har jag inga större åsikter om.

Har Mubarak någon trovärdighet vad gäller att sitta kvar, utlysa val och se till att det blir en fri process?

– Jag tror att det är den fria processen som blir avgörande och att man får en överenskommelse om den. Hur man utformar processen, om det blir Suleiman (vice presidenten, reds anm) eller någon annan, det vet jag inte. Låt oss överlåta lite åt det egyptiska folket självt, sade Carl Bildt till Europaportalen.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin och hans kristdemokratiska motsvarighet Désirée Pethrus anser däremot att det är dags att EU kräver Mubaraks avgång.

– Stödet till diktaturerna måste upphöra. Jag anser att det är rimligt att EU nu säger till president Mubarak att man inte längre ser någon framtid i relationen mellan EU och Egypten så länge han är president. Det är dags för honom att avgå och att det blir fria och demokratiska val, säger Urban Ahlin till TT.

Det resonemanget tycker Carl Bildt inte håller särskilt långt.

– Jag har sett att det är någon hemma som tycker så, men då har man inte tänkt tillräckligt. Det innebär bara att man kräver att general Suleiman ska ta över, det löser ju absolut ingenting. Att kräva fria och rättvisa val handlar ju inte om att skifta om några stolar eller personer.

Carl Bildts hållning delas av flera ministerkollegor och av EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton.

– Det måste skapas en öppen dialog. EU har samarbetat med Egypten under flera år och vi kommer att fortsätta att finnas där för Egypten för att bygga en demokrati, sade Ashton och uppmanade de egyptiska myndigheterna att släppa alla de människor som har fängslats de senaste dagarna.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle blickade också fram emot det kommande presidentvalet och kallar situationen ”en chans för demokratin”. Portugals utrikesminister Luis Amado sade att EU ”inte kan bortse från den viktiga strategiska position” Egypten har i regionen och att det är upp till egypterna att bestämma hur framtiden bör se ut.

Kritik mot EU:s hållning i frågan har dock kommit från den liberala gruppens ordförande i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt.

– EU måste lägga fram en konkret plan mot en pluralistisk demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Det räcker inte att vänta för att se om regimen segrar över folkviljan, säger den före detta belgiske premiärministern i ett uttalande.

Presidentval är sedan tidigare planerade i Egypten till september. Möjlighet till att organisera sig i Egypten är dock mycket begränsade och vid det senaste presidentvalet 2005 rapporterades trakasserier av politiska motståndare och väljare under och inför valdagen.

Hosni Mubarak har styrt Egypten under 30 år och EU har kritiserats för att ha varit alltför okritisk inför det förtryck som har rått under Mubaraks styre. Human Rights Watch släppte för en vecka sedan en rapport där världens demokratier anklagades för att sätta ekonomiska intressen framför kritik av kränkningar av mänskliga rättigheter.

– ’Dialog’ och ’samarbete’ med repressiva regeringar är alltför ofta en ursäkt för att inte diskutera mänskliga rättigheter, sade Kenneth Roth från Human Rights Watch.

Sådan kritik tycker inte Carl Bildt kan appliceras på fallet Egypten.

– Vad gäller mänskliga rättigheter har vi i Sverige varit kritiska även i offentligheten. Senast vid ett anförande i FN:s generalförsamling tog vi upp situationen i Egypten till exempel.

Vid FN:s öppnande av generalförsamlingen i september förra året höll Sveriges FN-ambassadör Mårten Grunditz ett tal där Egypten pekas ut bland andra repressiva stater för att hindra den fria kommunikationen. ”Tillgång till teknologi är en katalysator för mänskliga rättigheter. Trakasseringen och fängslandet av journalister och bloggare måste upphöra. Situationen i länder som Kina, Vietnam, Egypten, Myanmar, Kuba, Nordkorea, Eritrea och Iran är djupt oroande”, sade Sverige då.

I Egypten fortsatte demonstrationerna på måndagen och hundratusentals människor fanns på Kairos gator. Fem journalister från tv-kanalen al-Jazira ska under dagen ha gripits men sedan släppts, enligt tv-kanalen.