Kontroversiell ledare på besök i Bryssel

Idag möttes EU-kommissionens ordförande Barroso och Uzbekistans diktator Karimov i Bryssel. Besöket har vållat protester, bland annat på grund av en ännu outredd massaker där hundratals människor miste livet.

– Varför välkomnar EU den här frukansvärda diktatorn? Det är konstigt. Ingen förstår det, sade Andrew Stroehlein, kommunikationsansvarig på tankesmedjan International Crisis group till Financial Times.

Mötet idag skulle handla om energi- och säkerhetssamarbete, men frågan om mänskliga rättigheter ska också ha funnits på agendan, enligt kommissionen.

Uzbekistan ses som ett strategiskt viktigt land utifrån sin position som granne till Afghanistan där landet spelat en viktig roll för den Nato-ledda militära insatsen.

Tecken på att besöket är kontroversiellt är bland annat att både kommissionen och Nato, som Karimov också ska besöka, förnekar att man har bjudit hit honom, skriver bland andra EUobserver. Europeiska rådets ordförande Herman von Rompuy, som brukar medverka vid statsbesök, har dessutom tackat nej till att träffa den uzbekiske ledaren.

Enligt Amnesty kommer besöket i Bryssel ”bidra till ett ökat tryck från säkerhetsstyrkor gentemot uzbekiska människorättsaktivister, deras familjer och de som befinner sig i exil”.

Tillsammans med andra människorättsorganisationer ordnade Amnesty i förmiddags en manifestation mot besöket utanför kommissionens byggnad i Bryssel.