Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kobolt är ett viktigt ämne i tillverkning av mobiltelefoner och kommer till stor del från det krigshärjade Kongo.

EU trappar upp kampen om råvaror

2 februari 2011 | 14 viktiga ämnen

EU vill säkra tillgången på värdefulla och ibland oersättliga råvaror för att behålla och utveckla sina industrier. Att utveckla mineralbrytning inom EU, och återvinna råvaror är två vägar som föreslås. Men en stor del av de för EU viktiga materialen finns utanför unionen, inte minst i Kina.

Förslagen är en uppföljning på det så kallade råvaruinitiativet som först lades fram 2008. I det utkast till text som Europaportalen läst nämns tre olika områden för att säkra en framtida råvarutillgång: handel med och utveckling av tillgången från länder utanför EU, utvinning av mineraler och andra naturresurser i EU och förbättrade möjligheter till återvinning av råvaror. Kommissionen har listat 14 särskilt viktiga råvaror, som EU:s industri, bland annat utvecklandet av miljövänlig teknik, är beroende av, och som dessutom kan vara svåra att få tag på.

Mot bakgrund av utvecklingsländernas ekonomiska frammarsch och Kina som begränsat exporten av sina råvaror, trappar nu kommissionen upp kampen för att begränsa handelshinder från viktiga exportländer. Enligt kommissionen stod bara Kina för 97 procent av den totala råvaruproduktionen i världen 2009.

För att säkra sin tillgång till råvaror på världsmarknaden vill EU först och främst använda sig av dialog, men man utesluter inte behovet av att ta hjälp av Världshandelsorgansiation (WTO) för att lösa konflikter. Samtidigt föreslår kommissionen att EU-länderna och dess industrier ska se över möjligheten att bygga upp lager med de viktiga ämnena som en skyddande åtgärd för den europeiska ekonomin.

Ett helt nytt inslag i kommissionens nya kommunikation är att frågan om finansmarknaders spekulation på matvaror tas upp, och dessutom får en stor plats. Enligt flera uppgifter är det Frankrikes president Sarkozy som varit drivande för att få in den här frågan i dokumentet.

Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, tycker att det är positivt att frågan väcks.

– Det är en helt osund, brutal form av kapitalism som faktiskt inte kan accepteras där människor direkt dör av spekulation på mat, säger Carl Schlyter.

Kommissionen föreslår flera åtgärder för att utöva större kontroll över finansmarknaderna. Hur politiken på området sedan kommer att se ut menar Schlyter att det är för tidigt att säga något om, eftersom dokumentet hittills inte är ett konkret lagförslag.

Europaparlamentets rapportör för råvaruinitiativet, tysken Reinhard Bütikofer från De Gröna, ser delen som handlar om återvinning som den viktigaste bland förslagen.

– Den nya versionen lyfter fram återvinning mer, men det är ändå inte tillräckligt, säger Bütikofer.

Mer fakta

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret