Hoppa till artikelns andra spalt.

LO: ”EU vill kontrollera lönerna”

LO anser att ett förslag från EU-kommissionen ger EU möjlighet att påverka löneutvecklingen i medlemsländerna. Nu vill facket att Sverige reagerar.

I en debattartikel i SvD häromdagen kritiserade fem svenska socialdemokratiska EU-parlamentariker EU-kommissionens förslag om att kontrollera makroekonomiska obalanser hos medlemsländerna, något de menar skulle leda till att kommissionen kan ställa krav på länderna att inte öka lönerna för mycket. Förslaget är en del av ett paket för att förstärka den ekonomiska styrningen i EU. Även LO har reagerat.

– Om EU-kommissionens förslag blir verklighet kommer det statliga Medlingsinstitutet att styra lönebildningen. Det blir en kraftig försvagning av facket och av arbetsmarknadens parter som helhet, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh till Dagens Arbete.

Enligt LO hotar förslaget den svenska arbetsmarknadsmodellen, och de trycker nu på för att den svenska regeringen ska protestera mot förslaget.