Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström slår tillbaka mot italienska regeringens kritik

Enligt mediarapporteringen är den italienska regeringen mycket irriterad över att EU inte ger Italien stöd för att hantera den uppkomna flyktingsituationen. Uppgiften har fått EU-kommissionär Cecilia Malmström att reagera.

Tusentals unga tunisier har i överfulla båtar i helgen tagit sig till Italien och den lilla ön Lampedusa i Medelhavet. På sin blogg skriver Malmström på söndagen att hon och hennes medarbetare dagen innan varit i kontakt med den italienska inrikesministern Roberto Maroni och erbjudit EU:s hjälp, något som dock tillsvidare avböjts.

”Nu ser jag på nyheterna att inrikesministern är irriterad på EU för att han inte får stöd. Under dagen har det varit stora demonstrationer mot Berlusconi i Italien, så kanske var det skönt att få skylla något på Bryssel…”, skriver Cecilia Malmström.

Men den italienska inrikesministern Roberto Maroni var inte sen att tillbakavisa Malmströms uppgifter på måndagen.

– Det är inte sant att Italien har sagt nej till hjälp från EU-kommissionen, säger Isabella Votini, talesperson för inrikesdepartementet, till dagstidningen La Repubblica.

– Maroni och Malmström hade kontakt i lördags och ministern lade fram några krav som inte var nya: att Frontex (EU:s gränsbyrå, reds anm) agerar för att kontrollera Medelhavet, hanterar invandrarcentren, återför de som inte har rätt att stanna och framför allt att principen om "burden sharing" respekteras, det vill säga att det är alla EU-länders ansvar att ta hand om flyktingarna. På dessa förfrågningar har vi inte fått något svar.

Talespersonen lade till att det inte är deras avsikt att gå i polemik med Cecilia Malmström och att kritiken riktas mer mot Europa i stort.