Hoppa till artikelns andra spalt.

Greenpeace listar riskabla kärnkraftverk i EU

Greenpeace har gett ut en lista på europeiska kärnkraftverk som väcker oro. Efter katastrofen i Japan konstaterar organisationen att utöver jordbävningar finns det även andra säkerhetsrisker. Nordiska länder som Sverige och Finland finns med på listan.

 

Det finns fyra huvudrisker i rapporten som Greenpeace har tagit fram. Sverige är med på listan över länder med åldrande kärnkraftverk tillsammans med bland annat Finland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Efter 30 aktiva år utgör kärnkraftverk en särskild stor risk och bland annat kärnkraftverket i Ringhals har två reaktorer som är 35 år gamla.

 

Andra riskfaktorer berör kärnkraftverk av sovjetiskt ursprung som är mer känsliga vid en eventuell terroristattack. Det finns sammanlagt tolv av dem i Tjeckien, Ungern och Slovakien.

Kärnkraftsländer som ofta utsätts för jordbävningar, så som Rumänien och Slovenien, ligger i en annan riskgrupp, menar Greenpeace.