Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström vill ha flyktingsamarbete med Tunisien

Syftet med EU-kommissionär Cecilia Malmströms tvådagarsbesök i Tunisien är att diskutera flyktingsituationen och demokratiseringen av landet.

EU-kommissionärerna Stefan Füle och Cecilia Malmström träffar på torsdagen den tunisiska regeringen för att diskutera hur EU konkret kan hjälpa Tunisien med demokratisering, oberoende rättsväsende och mot korruption.
– Vi vill också arbeta med våra södra grannländer för att kunna skapa bättre förutsättningar för migration och mobilitet. Tunisien ska veta att EU kommer att fortsätta stötta de som flydde oroligheterna i Libyen, säger Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström menar att EU kommer att ge internationellt skydd till dem som är i behov av det samtidigt som hon eftersträvar ett samarbete med Tunisien för att hindra olaglig invandring till EU.

Vid förra veckans Egypten-besök bildade EU-kommissionen tillsammans med bland annat den egyptiska regeringen en samarbetsgrupp där ämnen som migration, visumhantering och hur EU ska kunna hjälpa Egypten att sätta upp ett asylsystem ingår. Ett liknande samarbetsavtal hoppas EU uppnå i Tunisien.