Annons

Arkivbild B-52. Fyra atombomber föll ner över den spanska kusten 1966 när två amerikanska militärplan kolliderade.

Arkivbild B-52. Fyra atombomber föll ner över den spanska kusten 1966 när två amerikanska militärplan kolliderade.

MittEuropa »
Sviter efter atombomber vållar fortsatt problem i Spanien

En 45-år gammal historia mellan Spanien och USA om radioaktivt smittad jord efter att atombomber föll på spansk mark kan vara på väg mot en lösning. Det skriver Margareta Strandman Dahlberg från Spanien.

Den 17 januari 1966 krockade två amerikanska bombplan över byn Palomares i den andalusiska provinsen Almería. Fyra kärnladdade bomber föll ner över området. På Mallorca talades lite lågt och oroat om händelsen, då jag och min man en tid därefter kom tillbaka till ön efter några veckor i Sverige. Jaktplan från USA-baser på fastlandet sågs, och hördes nämligen ofta här, på väg österut.

Regimen försökte på många olika sätt släta över händelsen och inrikesministern, senare högerledaren Fraga Iribarne reste dit för att ta sig ett dopp i havet, där en fiskare hade fått napp på en av bomberna.

Först idag, år 2011, har USA:s regering beslutat ta sitt ansvar och rengöra de 50 000 kubikmeter jord, som anses var radioaktivt och innehåller en viss grad av plutonium. Bomberna kom aldrig att explodera, utan lokaliserades av amerikanska experter och skickades tillbaka till USA.

Efter 45 år av bybornas farhågor och experternas försäkran att det inte utgjorde någon fara för befolkningen, har händelsen åter blivit aktuell.

Tidningen ADN skrev i förra veckan att förhandlingar nu pågår mellan Spanien och USA om huruvida den ännu radioaktiva jorden kan transporteras bort. I Palomares har den lokala naturvårdsorganisationen ”Ekologer i Aktion”, liksom också borgmästaren, señor Juan José Pérez, framställt krav på att USA tar hand om jorden, då Spanien inte har möjlighet att ta emot den.”

Spanien har egna problem med avfall från kärnkraftverken. Detta skall sänkas ner i berggrunden i en av de byar som har uttryckt önskemål om att ta emot de noggrant plomberade behållarna.

För tillfället tar parlamentet beslut om att förlänga driften av det äldsta kärnkraftverket, vilket skulle ha lagts ner i år. Landet anser sig i dagsläget inte kunna vara utan kärnkraften, vilket beror på de kraftigt ökade oljepriserna.