"Vi var rädda att gå ut. De gillar inte svarta", säger Abdala från Sudan (i mitten) som lyckats fly till Egyptens gräns.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tusentals med asylskäl fast i Libyen

Runt 8000 flyktingar i Libyen har giltiga asylskäl, men har svårt att ta sig ut ur landet. Säkerhetsläget omöjliggör för FN:s flyktingorgan UNHCR att hjälpa många av dem.

Runt 4000 personer är särskilt utsatta och har svårt att fly enligt flyktingorganisationen European Council on Refugees and Exiles (ECRE), då de riskerar att misstas för legosoldater på grund av sitt ursprung från Afrika söder om Sahara. UNHCR bekräftar bilden, och oroas över vittnesmål från människor som hotats eller utsatts för våld av libyer.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger att hon ser allvarligt på detta och att frågan sannolikt kommer tas upp på det extrainsatta toppmötet om Nordafrika nu på fredag.

– Läget för dessa människor är vad vi förstår akut, och där har EU ett ansvar att hjälpa till, säger Cecilia Malmström.

ECRE har även bett Cecilia Malmström att vädja till EU:s medlemsländer om hjälp med att evakuera och ge skydd åt de här människorna.

Vilka medel har kommissionen att tillgå för att trycka på i den här frågan?

– Vi undersöker olika sätt att kunna ge människor på flykt en möjlighet att tillfälligt stanna i EU om ett stort antal människor skulle söka sig till Europa. Men ytterst handlar det om att vädja till medlemsländernas solidaritet och hoppas att de tar sitt ansvar.

Det är känt sedan tidigare att runt 8000 människor med giltiga asylskäl befinner sig i Libyen. Men enligt Malmströms presstalesperson Minna Frydén har diskussionerna i EU främst kretsat kring hur medlemsländerna kan vara solidariska med varandra om det blir fråga om en massflyktssituation till Europa. Att evakuera folk på plats har inte berörts, även om man inte utesluter att frågan kan komma upp.

Migrationsminister Tobias Billström säger att det bara är UNHCR, och i vissa fall International organisation for migration (IOM), som kan se till att människor vid akuta situationer evakueras och får skydd i andra länder.

– UNHCR är de bäst lämpade, och vad jag vet har EU ingen sådan kompetens, säger Tobias Billström till Europaportalen.

Alternativet, enligt migrationsministern, är att EU vid en stor flyktingvåg till Europa skulle sätta sitt massflyktsdirektiv i bruk, men sådan är inte situationen idag.

UNHCR uppger att säkerhetsläget i Libyen i dag omöjliggör eventuella evakueringar av människor med skyddsbehov. Istället fokuserar man på de runt 200 000 personer som lyckats ta sig över den libyska gränsen.

– Vi har team som ska åka ned den här veckan till Tunisien och Egypten för att göra en bedömning av behovet av vidarebosättning, och sedan kommer vi antagligen i nästa vecka att kontakta de länder som vi har avtal med, säger Juni Berglund, informatör på UNHCR:s Stockholmskontor.

Vidarebosättning innebär att länder har avtal om att ta emot ett visst antal så kallade kvotflyktingar från olika delar av världen på årlig basis. Enligt Migrationsverket pågår samtal mellan Sverige och UNHCR om att ta emot flyktingar från Libyen.