Arkivbild. – Vårt mål är en ännu starkare inre marknad år 2012, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Arkivbild. – Vårt mål är en ännu starkare inre marknad år 2012, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Bild: Europaparlamentet

EU-kommissionen: Nu ska den inre marknaden bli bättre

Den inre marknaden ska bli mycket bättre, både ekonomiskt och socialt, lovar EU-kommissionen i dag men flera av de konkreta förslagen dröjer. En ny strid om arbetsrätten är att vänta.

Med tolv så kallade hävstänger för ”tillväxt, konkurrenskraft och sociala framsteg” lade EU-kommissionen på onsdagen fram en tidtabell för nya skarpa förslag för att förbättra den inre marknaden. De handlar bland annat om hur den offentliga upphandlingen inom EU ska förenklas, både för beställare och företag, nya regler för riskkapitalfonder för små och medelstora företag, ett ramverk för investeringsfonder för ett så kallat socialt entreprenörskap och ett europeiskt yrkesregister som ska underlätta rörligheten för kvalificerad arbetskraft.

Men det som sannolikt kommer att dra till sig det största politiska intresset är hur det omdiskuterade utstationeringsdirektivet ska förändras.

I dagens meddelande heter det att de grundläggande sociala rättigheterna på den inre marknaden ska klargöras. Sedan EU-domstolen i flera domar, där det mest kända fallet är den svensk-lettiska Lavaldomen, enligt fackförbunden gått emot vad tidigare ansetts vara ostridiga fackliga rättigheter, har frågan om ett mer socialt Europa legat som ett öppet sår i debatten. Inte minst finns det starka krafter över blockgränserna i Europaparlamentet som vill se en bättre balans mellan löntagarnas rättigheter och företagens fria rörlighet. 

Dagens besked välkomnas av Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Det är glädjande att kommissionen går Europafacket tillmötes och lovar att presentera en förordning som syftar till att förbättra balansen mellan EU:s ekonomiska friheter och grundläggande fackliga rättigheter, säger Wanja Lundby-Wedin i ett uttalande.

Enligt uppgifter till Europaportalen ska det dock finnas ett motstånd från sex kommissionärer, bland andra Cecilia Malmström, mot att gå för långt för att tillfredsställa de fackliga kraven. Att kommissionen väljer att lägga förslaget sist i tidtabellen tyder på det ännu återstår viktiga beslut innan kommissionen kan enas i frågan.