Hoppa till artikelns andra spalt.

EU kritiserar regimen i Azerbajdzjan

– Vi är alltmer bekymrade över utvecklingen i Azerbajdzjan när det gäller mötesfrihet och yttrandefrihet, säger EU-kommissionär Štefan Füle i ett uttalande på måndagen. Det sker dagen efter att ett svenskt filmteam greps i huvudstaden Baku.

Situationen i det europeiska och oljerika landet Azerbajdzjan bekymrar omvärlden. Senast i helgen greps ett svensk filmteam i samband med en demonstration i huvudstaden Baku. Filmteamet släpptes senare och återvände till Sverige. (Gripandet filmades och kan ses här).

– Vi uppmuntrar de azerbajdzjanska myndigheterna att tillåta fredliga demonstrationer och uppmanar landet att fullt ut respektera sina åtaganden när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, säger Štefan Füle.

Azerbajdzjan är medlem i OSSE och Europarådet och har förbundit sig att följa och respektera den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.