Annons

Arkivbild. Var fjärde kvinna har någon gång upplevt våld i nära relationer uppger Europaparlamentet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker vill skärpa lagar mot kvinnovåld

Europaparlamentet kräver i dag att våldtäkt och andra former av sexuellt våld mot kvinnor inom och utom äktenskap ska falla under allmänt åtal i samtliga EU:s medlemsländer. Något som inte sker i fem länder.

Enligt beräkningar som redovisas i parlamentets resolution har upp till var fjärde kvinna i EU upplevt fysiskt våld och var tionde kvinna har blivit utsatt för tvingade sexuellt våld.

Tyskland, Tjeckien, Italien, Ungern och Lettland pekas ut i en studie från förra året som länder där våld i intima relationer inte faller under allmänt åtal. Kvinnan måste då själv anmäla förövaren till polisen. Ett förhållande som gör att många kvinnor tvekar att anmäla brottet.

Parlamentet vill ha en särskild lagstiftning på EU-nivå som kriminaliserar allt sexuellt våld mot kvinnor. Dagens uttalande är parlamentets rekommendationer till EU-kommissionen som håller på att utarbeta ett lagförslag mot könsbaserat våld.

Bakom resolutionen står den svenska Europaparlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

– Vi måste se till att alla kvinnor har samma rättigheter var de än befinner sig inom EU. Jag ser fram mot skarpa förslag från kommissionen, säger Eva-Britt Svensson i ett uttalande.