Taxfree-butiken på Arlanda flygplats.

Bild: Jonas Borg

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lättare att ta med sig alkohol på flyget

I dag tas första steget mot att avskaffa de hårda reglerna för att ta med sig vätskor ombord på flyget i EU. Men olika regler i EU-länderna kan leda till förvirring.

I Sverige blir det i dag något lättare att ta med sig vätskor ombord på flygplan. Kommer man ifrån ett land utanför EU blir det tillåtet att ta med sig vätskor när man sedan tar sig vidare i Sverige med ett annat plan. Därmed behöver den som köper alkohol, parfym eller krämer på flygplatsen eller planet inte vara orolig för att flygplatspersonalen tar hand om shoppingkassarna. Istället för att slängas kommer vätskorna att kontrolleras.

– I Sverige gäller det framför allt resenärer som kommer från Thailand och som mellanlandar på Arlanda. Men vi har utrustning för kontroller på alla flygplatser, säger Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på Swedavia till Europaportalen.

De nya reglerna är ett steg i EU-kommissionens plan att avskaffa de hårda reglerna för vätskor ombord till 2013. Förbudet att ta med sig mer vätska än en deciliter per förpackning i handbagaget infördes 2006 efter att en terroristplan som involverade flytande sprängämnen avslöjats.

Men alla EU-länder kommer inte att lätta på reglerna. I länder med stora flygplatser är man inte redo att ta steget. Det gäller bland andra Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Italien. Enligt Anders Lennerman är det endast åtta länder som kommer att genomföra lättnaderna, däribland Sverige och Tyskland.

– De stora länderna har många fler flygningar per dag än Sverige, de anser väl att de inte har kapacitet att kontrollera allt ännu, säger Anders Lennerman.

På grund av EU-ländernas olika inställning uppmanade EU-kommissionären för transportfrågor Siim Kallas i dag alla EU-länder att vänta med att lätta på reglerna så att inte flygpassagerare ska förvirras med olika regler i olika länder. Men om länderna kommer att hörsamma det är fortfarande oklart.

Sedan tidigare var det tillåtet att ta med sig vätskor för vidare resa inom EU vid resor från USA, Kanada, Singapore, Kuala Lumpur och sex kroatiska flygplatser.