Luxemburg vill ha EU-parlamentet i Strasbourg

Luxemburg ställer sig bakom Frankrike i EU-domstolen i frågan om EU-parlamentet ska sammanträda i Strasbourg eller Bryssel.

Enligt EU:s fördrag ska EU-parlamentet sammanträda i Strasbourg tolv gånger på ett år. Nyligen röstade parlamentet för att lägga två sessioner under samma vecka, vilket därmed skulle skära ner resorna till den östfranska staden från tolv till elva gånger under 2012 och 2013.

Nu får Frankrike, som planerar att ta frågan till EU-domstolen, stöd av Luxemburg.

– Frågan om parlamentets säte är en fråga för regeringarna. Så det är inte något som kan behandlas av Europaparlamentet, vars vilja vi naturligtvis lyssnar på men som inte har företräde framför medlemsstaternas, sade Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker på onsdagen.