Osäker utgång av isländsk folkomröstning

Inför helgens isländska folkomröstning om det så kallade Icesave-avtalet står opinionen och väger. Många osäkra väljare som ännu inte bestämt sig.

En opinionsmätning i fredags visar att 55,3 procent är för ett godkännande av det kontroversiella avtalet och 44,7 procent är emot men fortfarande finns det många osäkra väljare som ännu inte bestämt sig. Andra undersökningar har visat på betydligt mindre skillnad mellan ja och nej.

På lördag ska islänningarna folkomrösta om Icesave-avtalet som är frukten av Islands förhandlingar i december med Nederländerna och Storbritannien om notan efter den kraschade isländska storbanken Landsbanki och dess internetbank Icesave.

Motståndare till avtalet säger till den brittiska tidningen The Guardian att de hoppas på seger och deras alternativ, att låta betalningsfrågan mellan länderna avgöras i internationell domstol, sannolikt är bättre än det avtal som nu föreslagits.