Ännu värre siffror för Grekland
13 maj 2011 | Tyskland tvekar om nya pengarPå fredagen släppte EU-kommissionen nya siffror för läget i den grekiska ekonomin och låg den i ruiner innan tycks den nu vara praktiskt taget pulvriserad. Statsskulden väntas bli 157,7 procent av bruttonationalprodukten i år och 166,1 procent nästa år. Den tidigare uppskattningen låg på 150 respektive 156 procent.
Den nya domedagsstatistiken lär ge ytterligare bränsle åt diskussionerna om ännu ett paket med pengar till Grekland från EU och IMF. På torsdagen sade den tyske finansministern Wolfgang Schäuble för första gången att en andra runda av tillskott kan bli nödvändigt snart. Anledningen är att det första paketet på 110 miljarder euro, som sjösattes i maj 2010 och som skulle räcka i tre år, snart är slut.
Det byggde på att Grekland skulle kunna ta upp lån på marknaderna i slutet av året, men inte ens med en odysseansk listighet kommer den grekiske finansministern Giorgos Papakonstantinou kunna övertyga marknaderna om att det vore en bra idé.
Lånebehovet sägs ligga på runt 60 miljarder euro. Pengar finns att ta ur den europeiska räddningsmekanismen, men aptiten på att släppa iväg ännu mer pengar minskar rappt, framför allt i landet med den största plånboken, Tyskland.
I den tyska Förbundsdagen röstade fem ledamöter i går ur regeringskoalitionen nej till Portugals räddningspaket på 78 miljarder euro. I ett skriftligt uttalande sade de att regeringens räddningstaktik bara eldade på eurokrisen i stället för att dämpa den, skriver Handelsblatt.
Totalt 20 ledamöter har sagt att de kommer att rösta nej till ett nytt Greklandspaket. Ansluter sig två till är majoriteten förlorad och förbundskansler Angela Merkel tvingas då förlita sig på oppositionens goda vilja. Hon uppges nu föra enskilda samtal med sina partivänner för att hålla kvar dem på den inslagna vägen, men anspänningen tycks vara hög i regeringen. Häromdagen lät finansminister Schäuble söka igenom e-posten hos 20 av sina medarbetar i jakt på den som läckte en promemoria till tidningen Spiegel Online som beskrev konsekvenserna av ett grekiskt euroutträde.
Alternativet som allt fler akademiker i Tyskland och runt om i Europa förordar är skuldavskrivningar för Grekland. Det skulle dock försätta banker och finansinstitut i Grekland och i stora europeiska länder i fara. Banker i Frankrike och Schweiz har enligt den schweiziska banken UBS de största fordringarna på Grekland, båda belopp på runt 50 miljarder euro.
På måndag ska euroländernas finansministrar tas beslut om lånepaketet till Portugal, men Greklands situation lär stå minst lika högt på agendan.