EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter bin Ladins död: "Vi står sida vid sida med USA i kampen mot terrorismen".

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare välkomnar bin Ladins död

 

EU:s toppskikt välkomnade i dag på bred front att ledaren för terrornätverket al-Qaida Usama bin Ladin dödades natten till måndagen, svensk tid, av amerikanska säkerhetsstyrkor strax utanför den pakistanska huvudstaden Islamabad.

 

 

 

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy gjorde ett uttalande där de säger att EU står sida vid sida med USA i kampen mot global extremism.

– Usama bin Ladin var en brottsling och ansvarig för vidriga terroristattacker som kostade tusentals oskyldiga personer livet. Hans död gör världen till en säkrare plats och visar att sådana brott inte förblir ostraffade.

I ett kort tv-uttalande sade Barroso sedan att det var en militär operation och att ”det är viktigt för världen att veta att vi står starkare om vi klart och beslutsamt bekämpar terrorismen”.

Att bin Ladin inte fångades levande för att föras till domstol utan dödades direkt på plats kritiseras av Liberalernas gruppledare i EU-parlamentet Guy Verhofstadt. Han var Belgiens premiärminister och även ordförande för EU:s ministerråd när terrorattacken skedde i september 2001. I ett uttalande där han först säger sig vara glad att bin Ladin ”neutraliserats” fortsätter han med att det är ”beklagligt att bin Ladin inte kan inställa sig i den Internationella brottsmåldomstolen och inte ställas till svars för alla dessa grymheter”.

EU-kommissionen ville inte uttala sig om hur den amerikanska insatsen utfördes. På en pressträff sade en talesperson att den inte var fråga om en avrättning.

– Den sätter inte våra demokratiska principer eller de värden vi försvarar på spel. Det här var inte uträttandet av ett dödsstraff, det var något helt annat. Vi fortsätter att vara emot dödsstraffet, sade talespersonen.

EU-kommissionär Cecilia Malmström, ansvarig för terroristbekämpning i kommissionen, skriver på sin blogg att konsekvenserna av bin Ladins död är ”svåra att sia om”. Hon skriver att terrorhotet dock kommer att kvarstå. I en uppdatering av sin bloggpost lägger hon till att ” det hade förstås varit att föredra om han hade ställts inför rätta och fått svara för sina handlingar inför domstol, men nu fick operationen en annan utgång”.

Cecilia Wikström, ersättare i EU-parlamentets utskott för bland annat terrorism, menar att det viktiga nu blir att gå till botten med Pakistans agerande. Om det visar sig att bin Ladin har gömt sig i flera år i närheten av huvudstaden med pakistanska myndigheters vetskap, måste det få konsekvenser.

– Det är ett otroligt farligt land för världsfreden och det är en viktig angelägenhet för världssamfundet att ta reda på vad de egentligen visste, säger Cecilia Wikström till Europaportalen.

Att EU överlag har välkomnat att bin Ladin dödades påverkar inte unionens syn på dödsstraff i allmänhet, tror Wikström.

– Det är ett ingripande som USA står för och det var USA som startade ett krig mot terrorismen, säger hon.