Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökänd serbisk krigsförbrytare gripen

Serbisk polis grep i dag den eftersökte krigsförbrytaren Ratko Mladic. Han väntas nu föras till domstol i Haag.

Nyheten bekräftades av Serbiens president Boris Tadic. Ratko Mladic bedöms bland annat vara huvudansvarig för massakern på 8000 muslimer i Srebrenica under kriget i före detta Jugoslavien

EU:s utrikesminister Catherine Ashton träffar Serbiens president Boris Tadic senare på torsdagen. I ett uttalande skriver Ashton att hon förväntar sig att Mladig omedelbart tas till den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Gripandet av Mladic har varit ett grundkrav från EU för att bevilja Serbien medlemskap i unionen. EU-parlamentets talman Jerzy Buzek säger i ett uttalande att han räknar med att Serbien fortsätter att leta efter en annan eftersökt krigsförbrytare, Goran Hadzic.