Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Politiskt dödläge plågar Albanien

20 maj 2011

 

Efterdyningarna från de albanska lokalvalen ökade i veckan de politiska spänningarna i landet. Ännu finns inget slutresultat och oppositionen rasar mot vad de anser vara olagligt agerande från valkommissionen.

Borgmästarvalet den 8 maj i Albaniens huvudstad Tirana slutade med tio rösters övervikt för den socialdemokratiska kandidaten och partiledaren Edi Rama. Den jämna utgången fick centrala valkommissionen att räkna om röster som kan ha lagts i fel valurna.

Omräkningen har dragit ut på tiden och ännu finns inget officiellt slutresultat. Socialdemokrater som varit emot omräkningen gick i veckan ut och blockerade vägar i protest mot att valresultat inte offentliggörs.

Stridigheter kring valresultat har pågått sedan de nationella valen 2009 då högerpartiet Demokratiska partiet vann majoritet. Valresultatet accepterades inte av socialdemokraterna som svarande med att bojkotta det parlamentariska arbetet. Stridigheterna nådde sin kulmen i januari 2011 då fyra personer dödades i samband med oroligheter.

Det politiska dödläget innebär också att landets närmande till EU där de hoppas på ett medlemskap skjuts upp.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret