Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk domstol: socialbidragstagare får inte spela på Lotto

I tyska Köln ska socialbidragstagare vägras att spela på lotto i framtiden. Det har en domstol bestämt.

Personalen på spelbutiker i västra Tyskland får se upp i framtiden. Om de misstänker att en kund har socialbidrag måste de vägra personen att spela på Lotto, enligt ett utslag från en domstol i Köln mot spelföretaget Westlotto, skriver Süddeutsche Zeitung.

Tipico, ett konkurrerande spelföretag baserat på Malta, hade anlitat två personer som gick in i en butik och låtsades spela på lotto. Framför butiksinnehavaren sa den ena: ”Kan du verkligen satsa 50 euro, du är ju pank och får socialbidrag?”

I det läget måste personen vägras att spela, enligt domaren, som hänvisar till den tyska spellagen. Där anges att spelberoende personer ska förbjudas att spela på lotto samt personer som ”riskerar att spela för belopp som inte står i proportion till deras inkomst”. Däremot ska spelställena inte behöva fråga om varje kund har socialbidrag eller inte –  endast om det är uppenbart att så är fallet ska kunden vägras att spela.

En företrädare för Westlotto kallar domen för ”verklighetsfrämmande” och ska överklaga till nästa instans. En kioskägare i Düsseldorf säger att beslutet är ”löjligt och diskrimerande”.