Doktorsstrippad EU-politiker tar plats i forskningsutskottet

Tyska liberala ledamoten Silvana Koch-Mehrin, som blev av med sin doktorstitel för en dryg vecka sedan går från suppleant till full medlem i EU-parlamentets utskott för industri, forskning och energi.

Det meddelade EU-parlamentets talman Jerzy Buzek i går och finns även bekräftat på Silvana Koch-Mehrins hemsida. Där skriver Koch-Mehrin att hon ska ägna sig åt informationsteknologi, telekommunikation och den digitala agendan.

Silvana Koch-Mehrin förlorade sin doktorstitel från 2000 efter att universitetet i Heidelberg upptäckt att flera stycken i doktorsavhandlingen var kopierade från minst 30 andra verk och saknade källhänvisning. Koch-Mehrin bestrider beslutet och överväger rättsliga motåtgärder.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel kräver flera av hennes partikamrater att hon lämnar parlamentet. När anklagelserna först uppdagades valde hon att lämna vice talmansposten i parlamentet och platsen som gruppledare för de tyska liberalerna.