Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU stärker sina yttre gränser

23 juni 2011 | Amnesty International: Förslaget är urvattnat

 Efter långa förhandlingar har EU beslutat att EU:s gränsbyrå Frontex ska stärkas och Frontex kan snart köpa in egna helikoptrar och båtar. Amnesty ser problem med mänskliga rättigheter.

EU:s institutioner kom i går överens om att stärka EU:s gränsbyrå Frontex efter ett och ett halvt års förhandlingar. I dag har Frontex inga egna fasta gränsvakter eller utrustning – allt samlas ihop från villiga medlemsländer. Nu kommer Frontex att kunna både hyra och köpa sin egen utrustning.

Det kan handla om båtar, helikoptrar eller plan. Anställda får också möjlighet att under sina operationer föra vidare personuppgifter till EU:s polisbyrå Europol, eller andra rättsliga myndigheter på personer som misstänks för gränsöverskridande brott.

Andra förändringar handlar om att gränsvakter ska utbildas i mänskliga rättigheter och en tjänst som människorättsansvarig ska inrättas på byrån.

Men Amnesty International menar att människorättsperspektivet har urvattnats under förhandlingarna. Frontex ska till exempel kunna organisera och finansiera gemensamma avvisningar från olika EU-länder.

– Kommissionen föreslog att avvisningarna skulle granskas av en extern, självständig instans, men det finns inte kvar i den färdiga texten. De kan nu övervakas enligt vissa kriterier men det finns ingen garanti. Det är oroande eftersom vi vet att det funnits problem med tvingande avvisningar på flera platser i Europa, säger Anneliese Baldaccini, asyl- migrationsansvarig på Amnesty International i Bryssel.

Hon pekar också på att den nya posten som ansvarig för mänskliga rättigheter på Frontex kommer att utses av Frontex egen styrelse. Den består att företrädare för de 27 ländernas gränskontrollmyndigheter.

– Det sas att den personen skulle bli självständig men om den utses av styrelsen, där det inte finns någon insyn, är det inte helt idealt, säger Anneliese Baldaccini.

Frontex skapades 2005 och har sitt huvudkontor i polska Warszawa. Sedan starten har den vuxit kontinuerligt. Antalet anställda har ökat från 43 det första året till cirka 300 i dag och budgeten från 60 miljoner kronor till knappt 900 miljoner kronor förra året.

2007 fick Frontex möjlighet att organisera snabbinsatsstyrkor, så kallade RABIT-insatser. Den möjligheten användes för första gången förra året på gränsen mellan Grekland och Turkiet. De grekiska myndigheterna var inte i stånd att kontrollera gränsen och flyktingar från Afrika tog sig till Turkiet för att ta sig in i Europa den vägen. Över 20 medlemsländer deltog med sammanlagt drygt 200 personer mellan november förra året till mars i år.

Överenskommelsen kunde göras efter långa förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet.  Således välkomnades den också av de förhandlande parterna.

– Det nya mandatet låter Frontex samarbeta mer effektivt med de behöriga gränskontrollmyndigheterna i flyktingars ursprungsländer. Det ökar EU:s förmåga att ta itu med irreguljära migrationsströmmar, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

Överenskommelsen antas formellt av EU-parlamentet och ministerrådet i höst. 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret