EU:s främlingsfientliga hoppas på danskt beslut

I väntan på att Danmark ska bestämma sig för en skärpning av sin gränskontroll mot andra EU-länder, något som kan ske i folketinget i veckan, välkomnas ett sådant beslut av flera främlingsfientliga partier i EU.

Främlingsfientliga partier i Österrike, Frankrike och Nederländerna välkomnade i helgen möjligheten att Danmark skärper bevakningen vid landets gränser för att stoppa kriminalitet. Ett slutligt beslut kan komma att tas redan i morgon, tisdag.

Till Jyllands-Posten säger franska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen att ”Danmark blott försvarar landets legitima intressen”. Stöd har också uttalats från Österrikes Frihetsparti och Geert Wilders parti i Nederländerna.

I en opinionsmätning i förra veckan gav 53 procent av danskarna sitt stöd till förslaget.

Ett argument i debatten för en skärpt gränsbevakning är att stoppa utländska inbrottstjuvar. Jyllands-Posten har undersökt antalet fällande domar som rör inbrott i bostäder och funnit att den typiska inbrottstjuven är en ung, dansk man. I endast två domar av 36 har de fällda varit östeuropéer.

I fredags sade den danska utrikesministern till journalister att skärpningen av gränskontrollen inte står i strid med Schengenavtalet eller annan EU-lagstiftning, rapporterar Politiken.