Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
20 av 27 EU-länder har missat att göra telekompaketet till lag.

20 länder missade telekomdeadline

19 juli 2011 | EU-kommissionen kan gå till domstol

Bara ett av fyra medlemsländer i EU har infört det omdiskuterade telekompaketet som bland annat gör det lättare att byta teleoperatör. 

En bred majoritet av EU:s medlemmar har inte gjort det omdiskuterade telekompaketet till lag i sina länder. Tidsfristen för att göra det gick ut den 25 maj och i dag meddelade EU-kommissionen att den inleder ett lagligt förfarande som kan sluta i EU-domstolen för de inblandade länderna.

Telekompaketet var mycket omdiskuterat när det antogs i slutet av 2009, främst på grund av diskussionen kring möjligheten att stänga av människor som fildelar illegalt från internet. Frankrike drev positionen hårdast men fick till slut ge sig efter hårt motstånd i EU-parlamentet.

Frankrike är också ett av det tjog länder som inte har genomfört de nya lagarna. De enda EU-länderna som har gjort det är Sverige, Storbritannien, Danmark, Estland, Finland, Irland och Malta. De 20 länderna har nu två månader på sig att svara EU-kommissionen om hur de planerar att implementera lagstiftningen. Gör de inte det väntar en ny varning och i slutändan EU-domstolen.

– Det är naturligtvis en stor källa till besvikelse när medlemsländerna sätter en tidsfrist för att införa ett direktiv och sedan så många misslyckas med det, sade talespersonen Jonathan Todd i Bryssel i dag.

Med de nya reglerna kan konsumenter byta teleoperatör inom en dag utan att ändra sitt nummer och ska skyddas bättre online. Bland annat måste teleoperatörerna informera direkt om någon typ av brott mot dataskydd har skett, vilket inte var fallet tidigare.

Men en del av lagstiftningen har lett till problem. En ny regel går ut på att internetanvändare aktivt måste ge sin tillåtelse för webbsidor att installera små filer på datorn, så kallade kakor, när det tidigare räckte att informera om kakorna. De används för att göra surfningen smidigare och kan känna igen en tidigare besökare på sidan. Men många sidor måste installera sådana filer direkt när besökaren kommer till sidan för att sidan ska fungera optimalt, och kan därmed inte följa lagen. Exempel på sådana sidor är riksdagens och regeringens hemsidor.

Den ansvariga myndigheten i Sverige, Post- och telestyrelsen, kan enligt sin hemsida ”ännu inte i detalj säga hur regeln ska tillämpas”. EU-kommissionen har inte några invändningar mot den svenska implementeringen av lagen.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret