Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-stödet i Kroatien sjunker

27 juli 2011 | Knapp majoritet vill gå med

Ett halvår innan folkomröstningen säger 52 procent av kroaterna ja till ett EU-medlemskap, enligt en färsk opinionsundersökning.

Om knappt två år, den 1 juli 2013, väntas EU få sitt 28:e medlemsland. Kroatien sökte om att få bli medlem 2003, förhandlingarna inleddes 2005 och avslutades för bara några veckor sedan i Bryssel. Men trots de glada minerna framför fotograferna då, är processen långt ifrån klappad och klar.

Först måste kroaterna godkänna medlemskapet och en opinionsundersökning som publicerades på tisdagen visar att stödet har minskat det senaste halvåret. Skulle en folkomröstning hållas i dag skulle 52 procent av kroaterna lägga en ja-sedel i valurnan, medan 38 procent skulle rösta nej.

Det kan tyckas vara en betryggande majoritet, men när samma opinionsinstitut, Ipsos-puls, mätte EU-entusiasmen i november förra året låg stödet för EU på 64 procent. På ett halvår har siffran minskat med 12 procentenheter, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Kroatien måste hålla en folkomröstning om EU inom en månad efter att anslutningsavtalet skrivits på. Det ska enligt premiärminister Jadranka Kosor ske den 9 december, eventuellt i Warszawa eftersom Polen är ordförandeland. Men det är inte säkert att det blir Kosor som skriver under – Kroatien håller nationella val bara fem dagar tidigare.

Den senaste opinionsmätningen ger en koalition med socialdemokraterna i spetsen, som bara haft makten i fyra år sedan landets självständighet 1991, övertaget med tio procentenheter.

Det konservativa regeringspartiet Kroatiska demokratiska unionen har skadats av att premiärministern 2003-2009, Ivo Sanader, utreds för korruption av kroatisk polis. Han utlämnades till Kroatien från Österrike för knappt två veckor sedan.

Kroatien lider också av en hög arbetslöshet: i maj var siffran 17.5 procent och tillväxten spås bli en (1) procent i år, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Om Kroatien skulle rösta ja till EU väntar sedan ett godkännande från EU:s alla 27 medlemsländer. Inget land har hittills annonserat att det ska ske genom en folkomröstning, utan parlamenten tros få ge det gröna ljuset runt om i EU.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret