Italien går mot burkaförbud

Ett utskott i det italienska parlamentet godkände på tisdagen ett lagförslag som förbjuder användning av burka på offentliga platser. I september går frågan upp i kammaren.

Italien är på väg att bli det tredje europeiska landet att förbjuda heltäckande slöjor efter Frankrike och Belgien. Konstitutionsutskottet i det italienska parlamentet röstade på tisdagen ja till ett lagförslag som skulle leda till böter på upp till 500 euro (4500 kronor) för den som är klädd i burka eller niqab på offentlig plats. Om någon tvingar en annan människa att bära burka kan straffet bli fängelse i upp till ett år och 30 000 euro i böter, skriver italienska medier.

Förslaget stöds av regeringen bestående av Silvio Berlusconis parti Frihetsfolket (Pdl) och främlingsfientliga Lega Nord. Jämställdhetsminister Mara Carfagna (Pdl) var en av de första som välkomnade omröstningen.

– Den heltäckande slöjan är aldrig ett fritt val för kvinnor utan ett tecken på kulturellt och fysiskt förtryck. Att förbjuda den på offentlig plats innebär att vi återger friheten till invandrade kvinnor, sade Mara Carfagna.

Men företrädare för muslimska organisationer har kritiserat lagförslaget.

– Även om vi inte är positiva till användandet av burkan i Europa är vi helt och hållet emot ett lagförslag som skulle kunna innebära ett bestraffande av de kvinnor som, av vilja eller tvång, bär burka, sade Silvia Layla Olivetti, talesperson för en organisation med syfte att skydda muslimers rättigheter i Italien.

Det största oppositionspartiet Demokratiska partiet röstade emot lagen medan tre mindre partier lade ner sina röster.

Lagförslaget väntas gå till parlamentets kammare i september. Italien kan då bli det tredje EU-landet att införa ett burkaförbud. Frankrikes förbud trädde i kraft i april i år och Belgiens för bara ett par veckor sedan.