Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien halverar antalet parlamentariker

Italiens regering har omförhandlat delar av sparpaketet som ska spara 45 miljarder euro till 2014.
 

I en sjutimmarsförhandling kom de två italienska regeringspartierna i går överens om förändringar i det åtgärdspaket som Italien är pressat att anta. Bland annat blir det ingen höjd moms, som tidigare meddelats. Det kortet sparas och spelas endast ut om det visar sig att de planerade skattehöjningarna inte räcker.

Nya besparingar görs också genom att värnplikten inte räknas som arbetad tid när pensionsåldern ska beräknas. Inte heller studietiden vid universitet räknas in, som varit fallet fram tills nu, ett besked som genast kritiserades av landets studenter.

En ny skatt ska införas för att komma åt de som köper villor, båtar och andra lyxvaror för att undkomma skatt, men hur den ska se ut är inte klart. Samtidigt skrotas en föreslagen skatt på fem och tio procent för inkomster över cirka 65 000 kronor per månad för alla och behålls bara för landets parlamentariker. Man ska också ta bort en maktnivå genom att avskaffa de 110 provinserna samtidigt som antalet parlamentariker halveras. Men båda reformerna kräver förändringar i konstitutionen, vilket tar tid.

Oppositionsledaren Pierluigi Bersani ifrågasätter uppgörelsen och kräver att regeringen inleder samtal med oppositionen.

Den italienska riksbanken uttrycker också tveksamhet till åtgärdspaketet.

– Det kommer att få en återhållsam effekt på ekonomin, sade vice bankchefen Ignazio Visco.

Enligt riksbanken kommer paketet att leda till att Italien får sitt högsta skattetryck någonsin om tre år på 44,5 procent.