Stödköp ger Spanien och Italien andrum

Euroländer kallar in sina parlament. Europeiska Centralbankens beslut att stödköpa statsobligationer från krisländerna tycks inte övertyga marknaden.

Europeiska Centralbankens beslut under gårdagen att stödköpa spanska och italienska statsobligationer ledde på måndagen till att räntorna på obligationerna sjönk markant. Om det står i sig kommer ländernas kostnader för nya lån att minska.

Samtidigt planerar euroländernas nationella parlament att snabbehandla överenskommelsen från eurotoppmötet i juli att förstärka euroområdets stödfond, EFSF. Senast i början av september ska alla nödvändiga beslut vara på plats trodde kommissionär Olli Rehn vid en presskonferens i fredags. 

Efter en blandad start på måndagsmorgon har de flesta börser i Europa fallit under måndagen. Vid lunchtid hade börsen i Stockholm tappat tre procent medan Frankfurt gått ner drygt två procent och börsen i Paris backat knappt två procent.