Arkivbild: Fattigdomen och rätten till medborgarskap måste lösas på Balkan, menar skribenten.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Balkan behöver omvärldens hjälp

Medborgerliga rättigheter och fattigdomsbekämpning är vägen till ett bättre liv för människorna på Balkan. Det skriver Sabina Thereisa Tammelin Ivérsen.

Det är dags för oss alla att se förbi de fina bilderna i resekatalogerna om Balkan.

Att se sanningen i vitögat. Att sluta hata och se framåt…

Kroatien ser till exempel ut att vara ett gästvänligt och demokratiskt land. Men under ytan är landet allt annat än det.  För i mina och i många andras ögon är det inte demokrati att neka sina egna rätten till ett medborgarskap på grund av deras serbiska ursprung.

Samma problem finns exempelvis även i Makedonien där albaner nekas rätten till medborgarskap.  Dessutom har de ingen rätt till arbete och över huvudtaget inga rättigheter som människor.

När vi kommer till ämnet om Balkan över lag så är det inte bara i Kroatien och Makedonien som stora förändringar behövs. Det behövs i stort sett på hela Balkan.

I Serbien och Kosovo nekas romerna rätten till hem, läkarvård, och utbildning. De redan förtryckta romerna riskerar dessutom att ännu en gång stå som syndabockar. Denna gång på grund av EU:s nya förslag till regler för visumtvång.

På hela Balkan lever dessutom små barn på gatan och miljontals fattiga under både de ”rikas” och de kriminellas fångenskap.

Åren av krig, diskriminering, fattigdom och förtryck har satt sina spår, och folk är trötta på att kämpa i motvind. Man börjar bli trött på att inte bli hörd.

Det är dags för världen att hjälpa till på riktigt om det nu är hjälp ni vill ge till folket nere på Balkan.

I så fall börja med att ställa krav på Kroatien i frågan om medborgarskap för de serbiska kroaterna. Ställ krav på Makedonien om rätten för albanerna i landet att få ett medborgarskap och rätten till ett värdigt liv. Börja bygg hem, skolor och sjukhus för alla, även för romerna.

Vad gäller frågan om den höga brottsligheten på Balkan så krävs det stora resurser för att lyckas hantera den. Mest av allt behövs det ekonomiska lösningar på all fattigdom. Just fattigdom i sig ökar risken för en ännu större organiserad brottslighet.

Jag vet, att jag med detta inlägg kommer väcka många olika åsikter, tankar och känslor. Det är meningen med artikeln. För om jag får någon att tänka till, kanske tänka en gång till, eller om jag får någon att sluta hata och istället se framåt och inte bakåt så har den, enligt mig, varit mödan värd att skriva.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.