Berlusconi slapp åklagarna i Neapel

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi gör på tisdagen en EU-tour till Bryssel och Strasbourg istället för att bli förhörd i Neapel i ett utpressningsfall.

Enligt Silvio Berlusconi, som på tisdagsmorgonen träffade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, var resan nödvändig för att stärka förtroendet för det sparpaket det italienska parlamentet röstar om i morgon.

– Efter felaktiga uttalanden från oppositionen, med det enda syftet att attackera regeringen, var jag tvungen att försäkra EU-institutionerna om att sparpaketet ska antas, sade Silvio Berlusconi efter mötet med Van Rompuy, som liksom Berlusconi inte tog några frågor från journalisterna på plats.

I dag skulle Berlusconi ha förhörts av åklagare i Neapel i ett utpressningsfall. Åklagaren Giovandomenico Lepore försäkrade dock att Berlusconi ska kallas igen de kommande dagarna. Berlusconi avfärdade igår anklagelserna om att han försöker fly från förhören som ”absurda”.

I eftermiddag reser Berlusconi till Strasbourg för att träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Men marknaderna övertygas inte av EU-resan: i dag slog skillnaden på räntan mellan italienska och tyska statspapper nya rekord.