Arkivbild. Gränsövergång till den norra och turkcypriotiska delen av Cypern.

Arkivbild. Gränsövergång till den norra och turkcypriotiska delen av Cypern.

Bild: Anders Selnes

Turkiet och Cypern i konfrontation

Relationerna mellan Cypern och Turkiet hårdnade över helgen och kan leda till en militär konfrontation.

 

Tonläget mellan Turkiet och Cypern hårdnar alltmer. Turkiets vice premiärminister Beşir Atalay gick i helgen ut och sade att alla relationer mellan Turkiet och EU kommer att frysas om Cypern tillåts ta över EU:s ordförandeskap den 1 juli 2012 som planerat.

– Vi uppmanar Turkiet att avstå från alla former av hot eller agerande som negativt kan påverka de goda grannlandsrelationerna och fredliga lösningar på gränsdispyter, sade en talesperson för EU:s utrikesminister Catherine Ashton som reaktion på det turkiska utspelet.

Men lugnande ord från EU verkar inte övertyga någon part från att hålla tillbaka. Just nu förbereder den grek-cypriotiska sidan att inleda provborrningar för olja och gas på öns sydkust. Borrningarna ska utföras av det Texasbaserade företaget Noble Energy och väntas sätta igång i början av veckan.

Men Turkiet protesterar kraftigt.  På måndagen sade turkarna att om Cypern går vidare med sina borrningsplaner kommer Turkiet att skicka ut ett eget forskningsfartyg eskorterat av militära fartyg.

Turkietexperten Hugh Pope på tankesmedjan International Crisis Group i Istanbul menar att Cypern har rätt enligt internationell lag att utvinna oljan, men att det inte är förnuftigt.

– Om de ska ta oljan till Grekland skulle det kosta oerhört mycket och det skulle ta 10-15 år att gå med vinst. Det absolut bästa är att man kommer överens med Turkiet. Det skulle alla tjäna på, säger Hugh Pope till Europaportalen

Den turkiska utrikesministern Ahmed Davoglu sade i en intervju med CNN på söndagen att Cypern väljer en konfrontatorisk väg och att man borde vänta med att utvinna naturresurser till dess att ett avtal är klart mellan de båda parterna. Därefter kan man borra tillsammans. Annars riskerar situationen att leda till att det bildas två stater på ön, konstaterade Davoglu.

– Oljefrågan är ett symptom på krisen, inte orsaken. Till syvende och sist handlar det om att ingen sida tror att den andra vill ha ett avtal, men det finns förutsättningar för det, säger Hugh Pope.

Pope menar att Sverige skulle kunna spela en roll tillsammans med ett par andra länder i EU. Om premiärministrarna i Sverige, Polen och något land till reste till Ankara och Nicosia för samtal under en begränsad period för att övertyga parterna om att det finns en vilja till att komma överens skulle det kunna gå.

– EU satte oss i den här situationen med den kortsiktiga lösningen att tillåta halva Cypern gå med, och EU måste lösa den. Klart är att Turkiet inte är intresserat av EU. De är på väg mot en Mellanösternväg utan att ta EU med på resan, säger Hugh Pope.

Turkiet ockuperar norra delen av Cypern sedan 1974 efter en grekiskt ledd kupp på ön. Båda parter är i princip överens om att skapa en tvådelad federation men inte om hur gränserna ska dras och frågor kring äganderätt. I en folkomröstning 2004 röstade turk-cyprioterna för en återförening men grek-cyprioterna röstade nej.

FN-ledda förhandlingar pågår mellan parterna med målet att nå en överenskommelse senast i oktober.

Turkiet förhandlar också med EU om ett framtida medlemskap sedan 2005 men positionerna är mycket låsta. Endast ett av 35 så kallade kapitel har avslutats och drygt hälften är frysta efter veton av Cypern och Frankrike.