Arkivbild. Europaparamentariker Isabella Lövin (MP)

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grönt bråk om fildelning och upphovsrätt

Isabella Lövin (MP) slår tillbaka mot anklagelser att hon styrs av kommersiella särintressen: – Rena dumheter, säger Lövin.

En politisk strid om upphovsrätt och fildelning i EU har blossat upp sedan kulturskribenten Torbjörn Wester i en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen anklagar Miljöpartiets europaparlamentariker Isabella Lövin för svek när det gäller upphovsrättsliga frågor.

Den 28 september genomfördes en intern omröstning i Europaparlamentets gröna partigrupp, där både Miljöpartiet och Piratpartiet ingår, då Isabella Lövin  och piratpartiets Europaparlamentariker Christian Engström hamnade på olika sidor i debatten om ett nytt policydokumentet i upphovsrättsliga frågor. En omröstning som Torbjörn Wester betecknade som ” Piratpartiet största genombrott hittills i Europaparlamentet”.

Enligt Torbjörn Wester ska Lövins agerande och ståndpunkter strida mot Miljöpartiets politik och han skriver att hon står ”under starkt inflytande av kommersiella särintressen”. 

– Att jag står under starkt inflytande av kommersiella särintressen är fullständigt taget ur luften. Det är rena dumheter. De enda kommersiella intressen som jag försvarar är journalisters, författares och kulturskapares intressen och det gör jag av en inre övertygelse, säger Isabella Lövin till Europaportalen.

Är det i linje med Miljöpartiets uppfattning?

– Ja, miljöpartiet står för att skydda småföretagare. Om man inte försvarar upphovsrätten då låter man de som arbetare i kultursektorn stå utan skydd och det är inget som Miljöpartiet förespråkar.

Hon betonar att det ska finnas ett starkt integritetskydd för den som använder internet. Men menar att det finns en intressekonflikt som måste lösa.

– Vad jag inte är överens med Piratpartiet om är att man på grund av problemet med integritet ska offra upphovsrätten, bara för att skydda brukare som inte vill betala.

Du anklagas för att hårdast stretat emot Christian Engströms arbete att få den gröna gruppen i parlamentet att ställa sig bakom Piratpartiets hållning i upphovsrättsfrågor. Hur vill du kommentera det?

– I debattartikeln framstår det som att den gröna gruppen enhälligt ställt sig bakom Christian Engström, men det är fullständigt fel. Det är en knapp majoritet i en intern omröstning, där 55 procent av ledamöterna ställt sig bakom att legalisera fildelning och 45 procent varit emot. För gröna gruppen var det en mycket ovanlig omröstning där man inte såg en klar majoritet utan en mycket knapp majoritet. Jag tycker inte att debatten är avslutat varken i Sverige eller i den gröna gruppen.

Kommer du att ta upp frågan igen i den gröna gruppen?

– Frågan kommer upp automatiskt i och med det som sker uti samhället och då kommer jag naturligtvis att fortsätta att strida för de små konstnärernas villkor och deras rätt att få betalt för sitt arbete. I och med att det var en så pass knapp majoritet för det antagna policydokumentet så ser jag inte debatten som avslutad.